Quartet per a flauta núm. 2 (Mozart)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de composicióQuartet per a flauta núm. 2
Forma musical Quartet
Tonalitat Sol major
Compositor Wolfgang Amadeus Mozart
Composició 1778
Catalogació K. 285a
Durada 12'
Dedicatòria Ferdinand de Jean
Instrumentació flauta, violí, viola i violoncel
Moviments
  1. Andante
  2. Tempo di Menuetto
Modifica dades a Wikidata

El Quartet per a flauta núm. 2 en sol major, K. 285a, és una composició de Wolfgang Amadeus Mozart, el segon dels dos quartets escrits per al flautista Ferdinand Dejean.[1] Fou compost a Mannheim el 1778.[2] Aquesta obra figura immediatament després del Quartet per a flauta núm. 1 en el catàleg Köchel. El conjunt instrumental està format per una flauta, un violí, una viola i un violoncel.

Mozart no tenia una gran estimació per la flauta en part provocat pels seus problemes d'afinació. No obstant, va escriure diverses obres d'alta qualitat per a l'instrument. La inspiració necessària va arribar cap al 1777 gràcies al cirurgià holandès Ferdinand Dejean, un flautista aficionat. Va encarregar a Mozart la composició d'alguns concerts i quartets per a flauta i va acordar la important suma de 200 florins. Mozart, distret per altres composicions, es va demorar i no acabava de complir amb els termes de l'acord. Conseqüentment, De Jean només pagà a Mozart 96 florins.[2]

Anàlisi musical[modifica]

L'obra consta de dos moviments:

  1. Andante, en compàs de 3/4.
  2. Tempo di Menuetto, en compàs de 3/8.

Aquest quartet sobreviu en la forma de dos moviments com un exemplar manuscrit amb data de 1792. El principal atractiu és que és considerat com el menys difícil dels quatre quartets de flauta; conté una harmonització subtil i una àmplia gamma de colors.[2] La seva interpretació sol durar dotze minuts aproximadament.

Referències[modifica]

  1. Alan Tyson. Mozart: Studies of the Autograph Scores, Harvard University Press, 1987, p. 29
  2. 2,0 2,1 2,2 Barnett, Rob. «CD Review: Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791) Flute Quartets». musicweb-international.com. [Consulta: 21 gener 2014].

Enllaços externs[modifica]