Vés al contingut

Quatre regnes d'Andalusia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióQuatre regnes d'Andalusia
Dades
Tipusentitat territorial administrativa Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Format per

Els quatre regnes d'Andalusia (en ortografia antiga castellana, quatro reynos del Andaluzia) és la denominació conjunta que rebien antany els quatre regnes de la Corona de Castella situats al sud de la Península Ibèrica, a sud de Sierra Morena.

Per ordre de conquesta, aquests quatre regnes eren: el Regne de Còrdova (1236), el Regne de Jaén (1246), el Regne de Sevilla (1248) i el Regne de Granada (1492). Aquests regnes ocupaven gairebé la mateixa extensió que l'actual comunitat autònoma espanyola d'Andalusia.

Història

[modifica]

Inicialment els regnes d'Andalusia (o de les Andalusies) eren els tres regnes reconquerits al segle xiii per Ferran III el Sant que passarien a ser anomenats en conjunt com Adelantado mayor de la frontera d'Andalusia, per limitar amb el regne de Granada.

La denominació dels quatre regnes d'Andalusia va començar a utilitzar-se en alguns àmbits almenys des de mitjans de segle xviii.[1][2] Algunes obres i documents que utilitzen aquesta denominació són els Jutjats militars d'Espanya i les seves Índies de 1792,[3] el Prontuari de les lleis i decrets del Rei nostre Senyor Don José Napoleó I de 1810,[4] i Breus tractats d'esfera i geografia universal de 1833,[5] entre moltes altres.

Alguns autors, com l'historiador Antonio Domínguez Ortiz, han indicat la conveniència metodològica de plantejar aquests «Quatre Regnes» com a marc adequat per a l'enfocament de la història andalusa.[6]

Referències

[modifica]
  1. Pablo de Olavide va ser "Intendent de l'Exèrcit dels quatre regnes d'Andalusia".
  2. En les Respostes generals del Cadastre d'Ensenada de Gelo de Cabildo, lloc del regne de Sevilla, datades en 1751, pot llegir-se el nom de José María de Mendoza i Guzmán, en aquell temps, visitador general de Rendes Provincials dels quatre Regnes d'Andalusia.
  3. Colón de Larriátegui, 1792.
  4. «Decreto para la creación de una Guardia Cívica en los quatro reynos de Andalucía». A: Prontuario de las leyes y decretos del Rey nuestro Señor Don José Napoleón I (en castellà). Madrid: Imprenta Real, 1810. 
  5. Losada, 1833.
  6. Domínguez Ortiz, 1981.

Bibliografia

[modifica]
  • Colón de Larriátegui, Félix. Juzgados militares de España y sus Indias (en castellà). Madrid: Imprenta de la viuda de D. Joaquín Ibarra, 1792. 
  • Domínguez Ortiz, Antonio «Andalucía en la Edad Moderna» (en castellà). Revista de Estudios Regionales [Universidad de Málaga], III, Extraordinario, 1981.
  • Eslava Galán, Juan «El ámbito territorial del Reino de Jaén: una cuestión de geografía histórica» (en castellà). Boletín del Instituto de Estudios Giennenses, 112, 1982, pàg. 83-96. ISSN: 0561-3590.
  • Losada, Juan Cayetano. Breves tratados de esfera y geografía universal (en castellà). Madrid: Ibarra, 1833.