Queratòlisi foveolar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaQueratòlisi foveolar
Peu dret afectat de queratòlisi foveolar
Tipusmalaltia del peu Modifica el valor a Wikidata
Especialitatdermatologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica
Símptomesfetor Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Localitzaciópeu Modifica el valor a Wikidata
Causat perhiperhidrosi Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10L08.8 i L08.850 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB31346 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine1053078 Modifica el valor a Wikidata

La queratòlisi foveolar (també coneguda com a queratòlisi picada o queratòlisi solcada) és una infecció cutània no contagiosa [cal citació] que pot ser causada per un calçat tancat i una suor excessiva dels peus. La infecció es caracteritza per petits cràters a la superfície de les plantes i dits dels peus, especialment en les zones de suport del pes. El tractament consisteix en l'aplicació d'antibiòtics tòpics. La queratòlisi foveolar és causada per bacteris,[1] que prosperen en aquests entorns.[2]

Aquest trastorn és bastant comú, especialment en els soldats quan es fan servir sabates/botes mullades durant llargs períodes sense treure-les ni rentar/assecar els peus. No cal biòpsia cutània pel diagnòstic de la queratòlisi foveolar, ja que es fa mitjançant l'examen visual i el reconeixement de l'olor característica. Els resultats de l'examen de la llum de Wood són incongruents.

Microbiologia[modifica]

La causa més comuna de la queratòlisi és l'espècie Corynebacterium.

Tractament[modifica]

El tractament consisteix bàsicament en antibiòtics tòpics. Les opcions efectives inclouen clindamicina (Dalacín© tópico), eritromicina (Loderm© gel), mupirocina (Bactroban©, Plasimine©, Mupirocina©) i àcid fusídic (Fucidine©, Ácido fusídico). L'antibiòtic tòpic s'aplica a les àrees afectades dues vegades al dia, fins a la resolució. El peròxid de benzoïl (Peroxiben©, Benzac©, Tactuoben©) és una alternativa eficaç, que es pot aplicar sol o a més de la teràpia amb antibiòtics.

La higiene dels forats és important. Els peus s'han de rentar almenys diàriament amb aigua i sabó, i després ben assecats. Cal usar mitjons absorbents, com el cotó. Les sabates amb puntera oberta poden ajudar amb la ventilació i mantenir els peus secs. La toxina botulínica pot ser útil en reduir la hiperhidrosi. El clorur hexahidratat d'alumini tòpic, aplicat a la nit, pot disminuir la sudoració excessiva i pot millorar la resposta al tractament de la queratòlisi.

La queratòlisi pot reduir-se i, finalment, aturar-se aplicant regularment antitranspirant en pols a l'interior de les sabates i mitjons del pacient. L'aplicació regular en pols reduirà considerablement la transpiració del peu i mantindrà la superfície plantar del peu seca, per tant, crearà un ambient hostil al Corynebacterium.

Referències[modifica]

  1. «Pitted keratolysis (Hyperhydrosis)». bunionbusters.com. [Consulta: 22 març 2012].
  2. «Without Proper Treatment, Skin Infections Can Sideline Your Season». American Academy of Dermatology, 03-03-2006. Arxivat de l'original el 2007-09-27. [Consulta: febrer 2007].