Oftalmologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Queratometria)
Oftalmoscopi per emprar en oftalmologia.

L'oftalmologia és la branca de la medicina que s'encarrega de les malalties i de la cirurgia de les vies visuals, incloent-hi l'ull i el cervell. La paraula prové del grec ophthalmos, que vol dir "ull"; així, oftalmologia vol dir "la ciència dels ulls".[1]Atès que els oftalmòlegs realitzen operacions als ulls, se'ls sol categoritzar generalment com a cirurgians.

Història de l'oftalmologia[modifica]

L'ull, incloent-hi la seva estructura i el seu mecanisme, ha fascinat els científics i al públic en general des d'èpoques antigues.

Antic Egipte[modifica]

El papir Ebers és un dels tractats de medicina més antics que es coneixen. Va ser redactat a l'antic Egipte, cap a l'any 1500 aC, consta de 877 apartats sobre malalties oculars i les seves prescripcions.[2]

Sushruta[modifica]

Sushruta va escriure Sushruta Samhita al segle V AC. a l'Índia, descrivint prop de 72 malalties de l'ull, instruments quirúrgics oftalmològics fins, i es descriu com el primer cirurgià oftàlmic que opera cataractes.

Prehipocràtics[modifica]

Els prehipocràtics basaren gran part dels seus conceptes anatòmics en l'especulació, més que en l'empirisme. Reconegueren l'escleròtica i la còrnia com a les capes més externes de l'ull, amb una capa interna amb la pupil·la i un líquid al centre. Creien que aquest líquid era el mitjà de la visió. Aristòtil avançà aquestes idees amb estudis empírics: va dissecar ulls d'animals i descobrí l'existència de tres capes -i no dos-.[3]

Segles XVII i XVIII[modifica]

En aquests segles es produí un gran avenç gràcies a l'aparició dels microscopis i de la possibilitat de poder fixar l'ull i més endavant poder-lo congelar. Això, permeté l'estudi detalla de l'ull i d'un model avançat. Tot i així, encara alguns errors persistien. La capa cons i bastons no foren descoberta correctament fins al 1834.

Primer cirurgià oftàlmic[modifica]

El primer cirurgià oftàlmic fou John Freke, designat com a tal pels directors de l'hospital de Sant Bartholomew el 1727.[4] Malgrat això, el primer hospital oftàlmic dedicat s'inaugurà en 1805 -l'hospital ara denominat Moorfields Eye a Londres. D'aquesta manera, Anglaterra es convertí en un país punter en oftalmologia i donava pas a l'oftalmologia moderna.

Requisits acadèmics[modifica]

Per poder exercir com a oftalmòleg a Espanya cal cursar la llicenciatura en medicina i després fer l'especialització en oftalmologia.

Cirurgia oftàlmica[modifica]

Cirurgia de cataractes.

La cirurgia oftàlmica es realitza sota anestèsia local. Les principals cirurgies que es duen a terme són:

  • Cirurgia refractiva (Correcció d'ametropies)
    • Cirurgia de còrnia
  • Cirurgia de cataractes
  • Cirurgia de glaucoma
  • Cirurgia vitreoretinal
  • Cirurgia dels músculs de l'ull (Correcció estrabisme)
  • Cirurgia oculoplàstica
    • Cirurgia parpelles
    • Cirurgia d'aparell lacrimal
    • Cirurgia orbital

Referències[modifica]

  1. Yanoff, 2019.
  2. «El "Papiro Edwin Smith", un tratado médico del antiguo Egipto» (en castellà), 16-04-2023. [Consulta: 3 març 2024].
  3. Cervantes, Biblioteca Virtual Miguel de. «La medicina hipocrática» (en castellà). [Consulta: 3 març 2024].
  4. «XXIV. A letter from Mr. John Freke, F. R. S. Surgeon to St. Bartholomew's Hospital to the Royal Society, relating a case of extraordinary exostoses on the back of boy» (en anglès). Philosophical Transactions of the Royal Society of London, 41, 456, 31-12-1740, pàg. 369–370. DOI: 10.1098/rstl.1739.0066. ISSN: 0261-0523.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oftalmologia