Quercus augustinii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuQuercus augustinii Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus augustinii Modifica el valor a Wikidata
Skan
Nomenclatura
Sinònims
  • Cyclobalanopsis augustini (Skan) Schottky
  • Cyclobalanopsis augustini var. nigrinux (Hu) M.Deng & Z.K.Zhou
  • Cyclobalanopsis nigrinux Hu
  • Pasania chiwui Hu
  • Quercus glabricupula Barnett[1][2]

Quercus augustinii és una espècie de roure que pertany a la família de les fagàcies i està dins del subgènere Cyclobalanopsis, del gènere Quercus.

Descripció[modifica]

Quercus augustinii és un arbre perennifoli que creix fins als 10 metres d'altura. L'escorça és de color gris fosc. Les branques estan solcades, amb les primeres escates de les glans de color marró ataronjat, convertint-se en glabres. Els pecíols de les fulles fan 0,5-2 cm, glabres. El limbe és ovat-lanceolades a el·líptic-lanceolades, de 6-12 x 1-4 cm, per sota de la fulla lleugerament farinosa, per sobre de la fulla glabra, cuneïforme. La base de la fulla generalment obliqua, marge lleugerament recorbat i generalment serrat quan l'arbre jove, sencer o apicalment visible serrat quan l'arbre és madur. L'àpex és acuminat. A mitja vena alçada adaxialment amb 10-15 nervis secundaris a cada costat del nervi central, poc visible, en general no fusionat. Les venes terciàries són fosques i molt evidents o molt primes. Les inflorescències femenines solitàries en les axil·les dels brots tendres, 3-4 cm de llarg. Les flors floreixen de l'abril al maig, amb 3 estils. Les glans són oblongoovoides, d'1 a 1,7 cm de llarg x 0,8-1,2 cm d'ample, glabres, apicalment arrodonides, i de vegades deprimides. Les glans estan tancades per 1/2 en una cúpula de 0,6-1 cm de llarg x 1-1,3 cm d'ample; a fora glabres o quasi, a dins seroses, amb 5-7 anells concèntrics senceres o crenat. La cicatriu lleugerament convexa, amb persistents estils. Les glans maduren al cap de 2 anys.

Distribució[modifica]

Creix en els boscos perennifolis de fulla ampla de les muntanyes, entre els 1200-2700 m, de la Xina (a les províncies de Guangxi, Guizhou i Yunnan) i al Vietnam.[1]

Taxonomia[modifica]

Quercus augustinii va ser descrita per Sidney Alfred Skan i publicat a Journal of the Linnean Society, Botany 26(178): 507. 1899.[3]

Etimologia

Quercus: nom genèric del llatí que designava igualment al roure i a l'alzina.

augustinii: epítet

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Quercus augustinii». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 18 juliol 2014].
  2. «Quercus augustinii». The Plant List. [Consulta: 18 juliol 2014].
  3. «Quercus augustinii». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 18 juliol 2014].

Enllaços externs[modifica]