Quercus boyntonii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Infotaula d'ésser viuQuercus boyntonii Modifica el valor a Wikidata

Material vegetatiu de Quercus boyntonii a Carolina del Sud, EUA Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill crític
UICN33635 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus boyntonii Modifica el valor a Wikidata
Beadle, 1901

Quercus boyntonii és una espècie de roure en la família de les fagàcies (Fagaceae) i està dins de la secció dels roures blancs que són els roures blancs d'Europa, Àsia i Amèrica del Nord. Tenen els estils curts; les glans maduren en 6 mesos i tenen un sabor dolç i lleugerament amarg, l'interior de la gla té pèl. Les fulles no tenen de la majoria de pèls en els seus sòbuls, que solen ser arrodonits.[1]

Descripció[modifica]

Quercus boyntonii és un petit arbre o arbre arbustiu, que pot créixer de 2 a 6 metres d'alçada. L'escorça és de color marró i escamosa. Les branques són de color marró clar, molt rizomatoses i els seus brots marrons, ovoides, lleugerament pubescents, de 2-4 mm. Les seves fulles fan 5-10 x 2-6 cm, oboval a oblanceolades, base cuneada, àpex és arrodonit, marges revolute amb 3 (-5) lòbuls pot profunds a prop de l'àpex. Les fulles són de color verd fosc per sobre, tomentós platejat o gris groguenc per sota; 6-8 parells de venes secundàries, pecíol 5-10 mm, lleugerament pubescents. Les seves flors surten a la primavera i els seus fruits són unes glans que fan 1-1,7 cm, ovoides, de color marró clar, glabres, que poden anar sols o en parelles. La tassa cobreix 1/2 o 1/3 de la gla, és tomentosa amb escales adpresos. Quercus boyntonii prefereix sòls sorrencs i ben drenats.

Distribució i hàbitat[modifica]

És un endemisme als Estats Units principalment a l'estat d'Alabama i Texas,[2] on creixen arran de mar fins als 200 m.[3]

Taxonomia[modifica]

Quercus boyntonii va ser descrita per Chauncey Delos Beadle i publicat a Biltmore Botanical Studies 1(1): 47–48. 1901[4]

Etimologia

Quercus: nom genèric del llatí que designava igualment al roure i a l'alzina.

boyntonii: epítet atorgat en honor del botànic estatunidenc Frank Ellis Boynton.

Sinonímia
  • Quercus stellata var. boyntonii (Beadle) Sarg.[5][6]

Referències[modifica]

  1. Nixon, Kevin C.; Muller, Cornelius H. «5c. Quercus Sect. Quercus Linneaus» (en anglès). Flora of North America. [Consulta: 1r juliol 2023].
  2. Arboretum), Emily Beckman (The Morton; Arboretum), Lisa Kenny (The Morton; Arboretum), Katherine Wenzell (The Morton. «IUCN Red List of Threatened Species: Quercus boyntonii», 11-03-2015. [Consulta: 29 desembre 2020].
  3. «Quercus boyntonii». [Consulta: 29 desembre 2020].
  4. «Quercus boyntonii». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 9 juliol 2014].
  5. «Quercus boyntonii». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 9 juliol 2014].
  6. «Quercus boyntonii». The Plant List. [Consulta: 9 juliol 2014].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  1. Correll, D. S. & M. C. Johnston. 1970. Man. Vasc. Pl. Texas i–xv, 1–1881. The University of Texas at Dallas, Richardson.
  2. Flora of North America Editorial Committee, e. 1997. Magnoliidae and Hamamelidae. Fl. N. Amer. 3: i–xxiii, 1–590.
  3. Small, J. K. 1933. Man. S.E. Fl. i–xxii, 1–1554. Published by the Author, New York.

Enllaços externs[modifica]