Quetx

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:31, 6 maig 2016 amb l'última edició de Maria Fullana de València (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Fitxer:Coronado35a2.jpg
Coronado 35 (quetx) navegant "al través" estabilitzat per la messana

Un quetx és un veler amb dos pals: un de principal i un de menor o de messana, situat darrere del principal però davant del timó. L'aparell està disposat paral·lel a la quilla en lloc de perpendicular a aquesta, arbrat amb veles triangulars. El pal principal pot tenir adossats d'un a tres flocs, que s'utilitzen per a navegar contra el vent. En alguns quetxs grans i antics, el pal principal pot portar veles quadrades addicionals.

Quetx

La vela més baixa del pal major s'anomena vela major, i la que va al pal de messana es diu vela de messana. Poden haver-hi aparells paral·lels de diferent tipus, en qualsevol combinació.

El quetx és popular entre els creuers de llarga distància, utilitzant una vela addicional per a aconseguir un millor equilibri, i una vela major petita més fàcilment manejable de la mateixa superfície. Això permet un millor moviment de l'enfocament de messana, i permet major maniobrabilitat sense l'ús intensiu del timó. El quetx és molt popular en aigües del nord d'Europa, on l'augment sobtat de la força del vent requereix de vegades una ràpida disminució del velam, la vela major pot baixar-se ràpidament, disminuint el velam i mantenint un esquema equilibrat amb la vela de messana i el floc.

Per navegar amb el vent de popa o al través, un quetx pot portar veles addicionals com un spi al pal major o al pal de messana.

Plataformes similars

L'aparell quetx es confon sovint amb un iol. La diferència és que el quetx té el pal de messana per davant del timó; per tant, pot tenir una major superfície vèlica, cosa que contribueix a una propulsió significativa cap endavant, mentre que en una iola el pal de messana és a popa del timó i s'utilitza principalment per a equilibrar el pla vèlic (i com una vela guia quan s'està ancorat). Això és sovint una qüestió d'intenció més que una diferència física.

L'aparell amb el pal més curt a la popa o quetx es pot distingir fàcilment d'un altre aparellat amb dos pals o goleta. Una goleta té el pal de proa més curt. En el cas que ambdós pals siguin d'aproximadament la mateixa mida, el vaixell amb la vela més gran a proa se sol anomenar quetx, mentre que el vaixell amb la vela més gran a popa és una goleta.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Quetx