Quinipissa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàQuinipissa
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata

Els quinipissa eren un grup d'amerindis que vivien al baix riu Mississipi, a l'actual Louisiana, segons va informar René Robert Cavelier de La Salle en 1682.

A ells se'ls van unir els mougoulacha. El grup combinat va compartir una vila amb els bayogoula. En 1700 els bayogoula massacrar tant els quinipissa com els mougoulacha.

Llengua[modifica]

Els quinipissa podrien haver parlat la mateixa llengua que els mougoulacha i els bayogoula. Del bayogoula només hi ha el testimoni d'una sola paraula.

Albert Samuel Gatschet considera que el quinipissa formava part de la llengua muskogi Cha'hta de la costa basant-se en l'evidència que molts pobles d'aquesta zona parlaven la lingua franca mobilian jargon i tenien noms que semblen ser exònims de mobilian jargon o d'origen muskogi. Això és repetit per John Wesley Powell i John Reed Swanton. No obstant això, un mapa de Nicolas de Fer estableix que totes les nacions d'aquesta regió parlaven diferents idiomes i amb prou feines s'entenien. Per tant, no hi ha evidència lingüística real per concloure que els quinipissa són muskogi.

Enllaços externs[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • de Fer, Nicolas. (1701). Les costes aux environs de la Riviere de Misisipi, decouverte par Mr. de la Salle en 1683, et reconnues par Mr. le chevallier d'Yberville en 1698 et 1699.
  • Gatschet, Albert S. (1884). A migration legend of the Creek Indians (Vol. 1). Philadelphia: D. G. Brinton.
  • Goddard, Ives. (2005). The indigenous languages of the Southeast. Anthropological Linguistics, 47 (1), 1-60.
  • Margry, Pierre (Ed.). (1876-1886). Découvertes et établissements des Français dans l'ouest et dans le sud de l'Amérique septentrionale (1614-1754) (Vols. 1-6). Paris: D. Jouaust.
  • Powell, John W. (1891). Indian linguistic families of America north of Mexico. Bureau of American Ethnology annual report (No. 7, pp. 1-142). Washington, D.C.: Government Printing Office.
  • Swanton, John R. (1911). Indian tribes of the lower Mississippi Valley and adjacent coast of the Gulf of Mexico. Bureau of American Ethnology bulletin (No. 43). Washington, D.C.: Government Printing Office.