Quintín González Nava

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaQuintín González Nava

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r novembre 1880 Modifica el valor a Wikidata
Tepoztlán (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 setembre 1968 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Cuernavaca (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Activitat1911 Modifica el valor a Wikidata –
Carrera militar
LleialtatLiberation Army of the South (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ConflicteRevolució Mexicana Modifica el valor a Wikidata

El General Quintín González Nava (Tepoztlán, estat de Morelos, 1 de novembre de 1880 - Cuernavaca, Morelos, 12 de setembre de 1968) fou un militar mexicà que va participar en la Revolució Mexicana. Va estar amb l'exèrcit alliberador del Sud i a partir del 1920 formà part de l'Exèrcit mexicà.

Maderisme[modifica]

Va néixer a Tepoztlán, Morelos, el 1880. Cursà estudis primaris al seu poble natal i es dedicà a treballs al camp a causa de la seva extrema pobresa. L'1 de maig de 1911 s'incorporà a les forces rebels del general Lucio Moreno, a Tepoztlán. Participà en el setge i la presa de Cuautla; pels seus mèrits en aquesta batalla, se li atorgà el grau de Capità primer. En morir el General Moreno, es traslladà a Yacapixtla i es posà a les ordres d'Emiliano Zapata.

Zapatisme[modifica]

Al tencar Emiliano Zapata amb Francisco I. Madero, Quintín González fou comissionat amb Otilio Montaño Sánche, el que presencià la formulació del Plan de Ayala. El 1913 passà a ser Major i va combatre les forces del General Amador Salazar, a la regió de Tlalnepantla, estat de Morelos; el 1914 obtingué el grau de Coronel. Es va mantenir fidel al moviment zapatista fins al derrocament del govern de Venustiano Carranza.

Mort[modifica]

El 1920 es va retirar de la contesa amb el grau de general i va establir la seva residència a Yautepec i després a Cuernavaca. Durant el govern local del coronel Elpidio Perdomo, es presentà per ser diputat local pel districte de Yautepec; aconseguí er-ho, però fou desaforat el 1939 per donar suport a la candidatura presidencial de Gilbardo Magaña Cerda. El 1940 fou membre fundador del Frente Zapatista de la República; després fou pensionat pel govern del general Norberto López Avelar i després pel del Lic. Emilio Riva Palacio. Morí a Cuernavaca el 12 de setembre de 1968.

Bibliografia[modifica]

  • López González, Valentín (1980): Los Compañeros de Zapata. Ediciones del Gobierno del Estado Libre y Soberano de Morelos.