Quint Cecili Metel Baleàric

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaQuint Cecili Metel Baleàric
Biografia
Naixement segle II aC
Mort p. segle II aC
 Senador romà 


 Censor romà 


 Cònsol romà 

Activitat
Ocupació Polític i militar
Període República Romana
Família
Fills Quint Cecili Metel Nepot
Cecília Metel·la (filla de Metel Baleàric)
Pare Quint Cecili Metel Macedònic
Germans Luci Cecili Metel Diademat i Gai Cecili Metel Caprari
Modifica les dades a Wikidata
Genealogia dels Cecili Metel.

Quint Cecili Metel Baleàric (llatí: Quintus Caecilius Q. F. Q. N. Metellus Balearicus) fou un magistrat romà, fill de Quint Cecili Metel Macedònic.

Era membre d’una de les més importants famílies romanes del final de la República. El seu mandat com a procònsol va ser sobre una de les dues províncies de Hispania, segurament la Citerior. Aquest mandat es perllongà fins a l’any 121 aC quan retornà a Roma i li fou dedicat un triomf i el sobrenom Baleàric. Aquests fets se succeïren gairebé al mateix moment que les reformes dels germans Grac contra qui es posicionà el senat. La família dels Metels va ser una de les que s’hi enfrontaren encara que el Baleàric va ser fora com a procònsol durant la major part dels aldarulls.

Fou cònsol l’any 123 aC junt amb Tit Quint Flaminí i durant el seu període i l’any següent, va fer la guerra contra els habitants de les Illes Balears acusats de pirateria; deu el seu sobrenom a aquesta campanya a les Illes Balears. Segons les fonts clàssiques, després de la conquesta de les Balears fundà les ciutats de Palma (l’actual Palma), i Pollentia (l’actual Alcúdia), i portà 3.000 colons d’entre els "romans d'Ibèria" per colonitzar l’illa. Donades les troballes arqueològiques que denoten una minvada entitat material pels dos assentaments entre el 123 i el 70 aC, s’ha proposat que Palma i Pollentia fossen campaments romans en aquesta fase, després de la qual s’inicià una monumentalització important, com s’ha pogut documentar a l’àrea del fòrum de Pollentia. Fou censor el 120 aC junt amb Luci Calpurni Pisó.