Rètics

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàRètics
Römische Provinzen im Alpenraum ca 14 n Chr.png
Tipusgrup ètnic històric
Part depreindoeuropeus / indoeuropeus / celtes

Els rètics (llatí Rhaeti o Raeti) foren un poble celta que vivia a la regió anomenada Rècia.

Els romans sabien de la seva existència des del segle ii aC i eren un poble salvatge dedicat a la caça i el saqueig; com tots els pobles muntanyesos estaven molt aferrats a la seva independència i llibertat.

Segons la tradició foren etruscs que es van desplaçar a la zona des de la moderna Llombardia, d'on havien estat expulsats per la invasió dels gals i separats dels seus compatriotes van formar un nou poble. Aquesta explicació prové del fet esmentat per Dionís d'Halicarnàs que els etruscs d'Etrúria es deien a si mateixos "rasena", que era considerat una variant del nom de raeti.

El cert és que els conqueridors romans el que van trobar és un poble celta que van romanitzar ràpidament; en dues o tres generacions ja parlaven el llatí de forma habitual. Les investigacions lingüístiques i de toponímia no han detectat la presència de noms d'origen etrusc, i únicament alguna barreja d'elements celtes i germànics. Les paraules sense origen clar que podrien tenir origen etrusc no són prou concloents.