R-30 Bulava

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'armaBulava R-30
Tipus míssil balístic de llançament submarí
País d'origen Rússia Rússia
Epònim bulava
Història de servei
En servei Des de 10 gener 2013
Operadors Russian Navy Tradueix
Història de producció
Dissenyada Entorn de 2000
Dissenyador Rússia Institut Moscovita de Tecnologia Tèrmica
Fabricant Rússia Fàbrica de Maquinària de Votkinsk
Especificacions
Pes 36,8 tones
Longitud Aprox. 12 m
Diàmetre 2 m
Abast efectiu Superior a 8.000 km
Explosiu Fins a 6 caps nuclears amb ajudes a la penetració; càrrega màxima: 1.150 kg.
Sistema de guiatge sistema de navegació inercial i navegació astronòmica
Modifica les dades a Wikidata

L'R-30 Bulava (en rus: Р-30 3М30 «Булава-30»; codi assignat per l'OTAN: «SS-NX-30»; designació internacional : «RSM-56») és un míssil balístic intercontinental per a submarins (SLBM) amb caps nuclears de fabricació russa. Va ser dissenyat per l'Institut de Termotècnia de Moscou. En rus « булава » significa maça .

Història[modifica]

El Bulava està basat en el disseny del míssil ICBM de més abast Topol-M (SS-27), però és més lleuger i sofisticat, té un rang efectiu de 10,000 km. Aquests míssils seran part de les armes ofensives en la nova classe de submarins estratègics russos Projecte 955 Borey .

Està conformat per 3 etapes, la primera etapa de llançament amb un motor coet de combustible sòlid, la segona etapa de posició i control de trajectòria en l'atmosfera alta, a la vora de l'espai i la tercera etapa, per posicionar finalment les ogives nuclears en l'òrbita baixa en un vehicle de transport (MIRV).

Els cons nuclears tenen la capacitat de realitzar maniobres evasives durant el descens al blanc, llançar contra mesures i cimbells, i té una nova cap nuclear, totalment protegida contra danys físics o d'atac de pols electromagnètic. Va ser especialment construït per sobreviure a una explosió nuclear a una distància de 500 metres. El President rus Vladímir Putin va afirmar l'any 2008, que aquest míssil pot penetrar qualsevol sistema antimíssils existents en l'actualitat i futurs.

Pot portar 6 caps MIRV, versions futures podran portar un màxim de 10 caps nuclears, en un contenidor especialment dissenyat, que pot maniobrar en l'atmosfera alta per evitar atacs enemics. Té un pes aproximat de 30 tones.

Les proves inicials del míssil han tingut fracassos fins al 28 de juny de 2006, quan es va llançar amb èxit i el cap de prova, arribo al polígon de Kura en Kamtxatka. La decisió de produir en sèrie el míssil va ser donada a conèixer l'agost del 2007, però s'han de seguir les proves al llarg de l'any 2008, des del submarí nuclear "Dmitri Donskoi" (projecte 941U classe "Akula"), especialment condicionat per a portar aquest míssil.

El 28 de juny de 2007, Rússia va provar un altre míssil Bulava amb èxit, i impacte amb èxit l'objectiu en Kamtxatka , Putin va descriure el míssil com un component clau per a les forces nuclears de Rússia.[1]

Per ara, amb les primeres proves de llançament d'aquest nou míssil, 7 dels 14 llançats van donar en el blanc, donant una efectivitat del 50% [1].

El 2011 van ser llançats novament amb èxit, des del submarí nuclear Classe Borey "Yuri Dolgoruki" amb un reeixit llançament simultani de dos míssils balístics Bulavà des del mar Blanc. El llançament es va efectuar en posició d'immersió des del mar cap al polígon de Kura, en Kamtxatka davant Japó. El vol dels míssils es va realitzar en règim reglamentari, segons el seu disseny original, les ogives van aconseguir el polígon amb èxit en el moment programat, per assajar un llançament simultani de dos míssils del nou portador reglamentari, el submarí nuclear "Yuri Dolgoruki".

De manera que ha estat el llançament del míssil Bulavà de proves número 18, des del seu disseny i el quart el 2011. Els llançaments anteriors van tenir lloc el 28 de juny, el 27 d'agost i el 28 d'octubre del 2011, des del nou submarí nuclear "Yuri Dolgoruki" (projecte 955 classe "Borei").

Gènesi de la militarització de l'espai[modifica]

El nou míssil Bulavà és l'última generació de míssils ICBM fabricats en Rússia, que poden transportar múltiples ogives nuclears i canviar la ruta d'aproximació a l'objectiu en forma independent, volant en l'òrbita baixa i en l'ingrés atmosfèric, esquivar atacs des de terra i des de l'espai. Durant molts anys, els principis dels sistemes de defensa de míssils antibalístics (ABM) antimíssil, per la defensa d'un atac nuclear durant la Guerra Freda, era basat a poder atacar ogives individuals amb míssils disparats des terra, per poder interceptar l'atac a mesura que l'ogiva nuclear en forma de con, s'acostava als seus objectius en terra en l'ingrés atmosfèric des d'una òrbita baixa i es podien detectar, amb radars de llarg abast, sensors de calor i sensors òptics, per aconseguir detenir-los amb el xoc del míssil a gran velocitat amb l'impacte cinètic d'una ogiva militar d'alta maniobrabilitat, que estava dirigida des de terra i que tenia sensors d'aproximació a l'objectiu.

La introducció dels nous míssils ICBM amb vehicles de reentrada múltiple o MIRV, muntats sobre la punta del míssil, que podien ser dirigits independentment des de l'espai a diferents objectius enemics, va permetre que un sol míssil ICBM pugui llançar múltiples ogives nuclears sobre diferents ciutats, bases militars en territori enemic i atacar esquadres navals arreu del món.

Mentre que en el sistema defensiu de míssils (ABM) el país havia de construir, mantenir i llançar, un míssil per enfrontar cada cap nuclear que ingressava des de l'espai amb el vehicle de reentrada múltiple, el país atacant necessitava construir, mantenir i llançar, menor quantitat de míssils ICBM per atacar amb diverses ogives nuclears a diferents objectius, amb l'avantatge dels vehicles de reentrada múltiple (MIRV); això significava, que sempre es mantindria una enorme avantatge econòmic per al país atacant.

Reentrada de caps múltiples guiades per làser provinents d'un míssil Peacekeeper dels Estats Units, comparable als míssils de Rússia.

El sistema de defensa espacial (SDI), intentava alterar aquest desequilibri estratègic, en atacar als míssils directament des de l'espai en òrbites més altes, darrere de la ruta de vol dels míssils ICBM llançats des de terra i darrere de la trajectòria, dels vehicles de transport de múltiples ogives nuclears (MIRV), en l'òrbita baixa de l'espai. En general, un sistema de defensa que utilitza un míssil llançat des de terra amb un impacte cinètic, per tractar de destruir un míssil balístic intercontinental ICBM amb diverses ogives nuclears, tindria poca avantatge, efectivitat, un marge d'error molt alt i un alt cost operatiu, pel fet que els nous vehicles de transport de múltiples ogives nuclears (MIRV), volaven a velocitats molt altes, també podien transportar sistemes de distracció de radar, anells de muntatge, la coberta o carenat del vehicle espacial i deixalles d'alumini, que eren llançats per saturar el sistema d'alerta primerenca i estacions de defensa, radars i sensors òptics de l'enemic, que ingressaven a l'atmosfera al costat de les ogives nuclears, augmentant la capacitat per a aconseguir impactar l'objectiu enemic.

Però el nou sistema de defensa espacial (IDE), està basat a poder interceptar amb èxit els míssils balístics intercontinentals ICBM amb els vehicles de transport de múltiples ogives nuclears (MIRV), llançats en ràpida successió i atacar a la vegada, els satèl·lits enemics des l'espai, des d'una òrbita cada cop més alta, per saturar l'anterior sistema defensiu (SDI) i obrir una bretxa en l'espai, que permeti respondre aquest atac, llançant míssils ICBM des de bases en terra, camions de transport, vaixells, submarins i avions bombarders, i llançant ogives nuclears des de l'espai, que podrien caure ràpidament sobre les ciutats, bases militars i esquadres navals enemigues, en qualsevol lloc del món.

A causa d'aquest avançament de tecnologia del sistema de defensa espacial (IDE), seria necessari construir, mantenir i llançar, un nombre major de míssils balístics intercontinentals ICBM amb múltiples ogives nuclears, i en forma massiva, per tractar de penetrar aquest nou sistema de defensa espacial (IDE), amb un alt cost econòmic per al país agressor, empenyent el balanç de l'avantatge econòmic de la carrera militar en la Guerra Freda, novament en favor del desenvolupament de la defensa.

Minuteman III Seqüència de llançament del MIRV:
1. El míssil s'enlaira de la seva sitja expulsant el seu 1r període de llançament ( A ).
2. Aproximadament 60 s després del 1r enlairament, la 1a plataforma es desprèn i la 2a s'encén ( B ). La capa del míssil es desprèn
3. 120 s després d'haver desenganxat, la 3a plataforma ( C ) s'encén i se separa de la 2dóna plataforma.
4. 180 s després d'haver desenganxat, la 3a plataforma s'acaba d'empènyer i el Vehicle de Post-Boost ( D ) se separa del coet.
5. El Vehicle de Post-Boost es automaniobra i es prepara per reentrar al vehicle (RV) deployment.
6. Els RVs, així com els esquers i deixalles, són desplegats.
7. Els RVs, i desperdiciones reentran l'atmosfera a gran velocitat i són armats durant el vol.
8. Els caps nuclears detonen, en l'explosió aèria o contacte a la terra.

Aquesta nova línia de raonament de balanç estratègic, en plena Guerra Freda, suposa que es necessitarien en el futur, construir major quantitat de míssils ICBM amb múltiples ogives nuclears, que són d'alt cost de producció i manteniment, per poder atacar a l'enemic i superar els míssils defensius (ABM), i el nou sistema de defensa espacial (IDE), elevant el nivell de cost econòmic de la carrera militar i augmentant la despesa en la construcció de més míssils ICBM, bases militars, sitges de llançament i satèl·lits militars.

En teoria, una altra manera de tractar d'enfrontar i derrotar, aquest nou sistema de defensa espacial (IDE), seria la de llançar diversos caps nuclears a l'espai i deixar-los en òrbita durant llargs períodes de temps, en una òrbita alta com satèl·lits de comunicacions, eliminant la fase de l'impuls inicial dels míssils ICBM des de bases en terra en temps de pau, que són d'alt cost i podien ser detectats per la calor dels seus motors, des del moment del seu llançament i durant el seu vol en l'òrbita baixa, pels satèl·lits militars del sistema (IDE) que estarien posicionats en una òrbita més alta, i en temps de guerra, les ogives nuclears en òrbita, serien activades en forma automàtica per ingressar a l'atmosfera directament des de l'espai per caure sobre les ciutats, bases militars i esquadres navals enemigues, en pocs minuts, disminuint la capacitat de resposta dels sistemes defensius de bases militars en terra i dificultant l'èxit del sistema de defensa espacial (IDE); tot i que instal·lar les armes nuclears en l'espai, estava prohibit expressament per llei sobre l'espai existent, les mateixes lleis van suggerir, que qualsevol sistema de defensa d'armes des de l'espai era també il·legal, inclòs el mateix sistema de defensa (SDI).

Amb el pas dels anys i el desenvolupament de la tecnologia, Rússia va aconseguir construir un nou vehicle de transport MIRV, que supera tots els sistemes de defensa enemics; ja no cal llançar un avió espacial perquè un pilot controli la trajectòria de la nau o mantenir una estació espacial militar en òrbita, com els primers plans per a la militarització de l'espai, aquest nou vehicle de transport és totalment autònom, pot enfrontar, esquivar i repel·lir qualsevol atac en contra, volar en l'òrbita baixa i canviar la seva trajectòria de vol com un avió espacial, pot llançar les ogives nuclears en diferents trajectòries de vol, fins i tot canviar la seva trajectòria durant l'ingrés atmosfèric, perquè les ogives són llançades des de la part posterior del vehicle MIRV que supera a un avió espacial.

Operadors[modifica]

Rússia Rússia
La Marina russa és programada per ser l'operador exclusiu del Bulava

Actualitat[modifica]

Rússia incorporarà míssils balístics intercontinentals Bulavà a les Forces Armades a l'octubre de 2012, va anunciar aquest dimarts el ministre rus de Defensa, Anatoli Serdiukov.[2]

« "S'han realitzat amb èxit les proves estatals del complex de míssils Bulavà. La incorporació d'aquest armament a les Forces Armades està prevista per a octubre de 2012" »
— Anatoli Serduikov.[2]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]