R.U.R. (Rossum's Universal Robots)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: R.U.R.)
Infotaula d'arts escèniquesR.U.R.

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra dramàtica Modifica el valor a Wikidata
AutorKarel Čapek Modifica el valor a Wikidata
Llenguatxec Modifica el valor a Wikidata
Creació1920 Modifica el valor a Wikidata
Gènereteatre de ciència-ficció, revolta dels robots i utopian drama (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1920 Modifica el valor a Wikidata
País d'origenTxecoslovàquia Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena25 gener 1921 Modifica el valor a Wikidata
Teatremain building of the National Theatre in Prague (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Identificador Theatricalia d'obra dramàtica6w4 Modifica el valor a Wikidata
IBDB: 7335 Project Gutenberg: 13083 Modifica el valor a Wikidata

R.U.R. Rossum's Universal Robots (títol en anglès a l’estrena de l’obra; traduït al txec com a Rossumovi univerzální roboti) és el títol d'una obra de teatre de ciència-ficció escrita per Karel Čapek i estrenada el 25 de gener de 1921 al Teatre Nacional de Praga.[1] La paraula «robot» va ser suggerida a l'autor pel seu germà Josef. Més tard va ser introduïda a l'Oxford English Dictionary i després es va anar incorporant a totes les llengües. En l'actualitat aquesta paraula designa ginys mecànics més o menys dirigits per un cervell artificial.[2] Els Robots de Čapek tenen una aparença humana, tenen fins i tot òrgans sexuals, encara que no els serveixen perquè els robots es fabriquen, no es reprodueixen.

L'obra situa l'espectador (o el lector) en un espai i un temps abstractes, en una illa remota de la qual no se sap ni el nom, i «en la tercera generació» de fabricants. Cada generació té un objectiu diferent: la suplantació de Déu, l'eficàcia econòmica i, per acabar, l'alliberament de l'home del treball esclavitzant.

Cartell original de l'estrena de l'obra, el 25 de gener de 1921, a Praga.

Argument[modifica]

La societat R.U.R (acrònim de «Rossum's Universal Robots») fabrica homes artificials molt més eficients laboralment i molt més fàcils de mantenir que els humans, a més, no tenen els inconvenients de les emocions i de la vida afectiva, no tenen ànima. A mesura que a la Terra augmenta el nombre de Robots disminueixen els naixements d'infants, arriba un moment en què tots els humans són estèrils i es preveu que en l'avenir les noves criatures suplantaran els humans. Els Robots, veritables proletaris explotats per la humanitat, es rebel·len i maten tots els homes menys Alquist, l'arquitecte de la fàbrica, perquè «treballa amb les mans». Els Robots pretenen que Alquist continuï la fabricació de vida artificial, però ell no pot perquè la fórmula essencial ha estat cremada i, a més, no té els coneixements científics necessaris per reconstruir-la. Al final l'obra fa un tomb inesperat, un Robot i una Robota adquireixen ànima, s'enamoren. La civilització humana desapareixerà, però en naixerà una de nova.

Antecedents literaris europeus[modifica]

R.U.R Rossum's Universal Robots té dos antecedents clars en la literatura europea: Frankenstein de Mary B. Shelley i L'illa el doctor Moreau d'H. G. Wells, ja que el tema central de totes dues obres és la creació de l'home artificial; en tots dos casos es desfermen unes forces superiors al seu creador que ja no les pot dominar. També se li pot atribuir l'afiliació a una temàtica molt més antiga, la del fill que es revolta contra el pare.

A l'obra apareixen tres paraules que n'evoquen d'altres: per als parlants d'una llengua eslava la paraula «robot», té com a referent el treball dur dels esclaus; per als txecs la paraula «Rossum» (el cognom del fundador de la fàbrica) evoca el substantiu «rozum» («seny», «enginy»); «Domin», el nom del director de la fàbrica, prové de la paraula llatina «dominus», «senyor».[3][4][5]

L'any 1936 Karel Čapek va reprendre el tema a La guerra de les salamandres, en què unes salamandres ensinistrades per treballar per als homes acaben exterminant-los.

Referències[modifica]

  1. Roberts, Adam. PALGRAVE MACMILLAN. The History of Science Fiction, 2006, p. 168. ISBN 9780333970225. 
  2. Asimov, Isaac. «The Vocabulary of Science Fiction.». A: Asimov's Science Fiction, setembre 1979. 
  3. Voyen Koreis. «Capek's RUR». Arxivat de l'original el 23 de desembre 2013. [Consulta: 23 juliol 2013].
  4. Tim Madigan. «RUR or RU Ain't A Person?». Philosophy Now, July–agost 2012. [Consulta: 24 juliol 2013].
  5. Charles T. Rubin. «Machine Morality and Human Responsibility». The New Atlantis, 2011. [Consulta: 24 juliol 2013].

Bibliografia[modifica]

  • ČAPEK, Karel, R.U.R. Rossum's Universal Robots, Praha, Československý spisovatel, 1958
  • BRADBROOKOVÁ, Bohuslava, Karel Čapek. Hledání pravdy, poctivosti a pokory, Praha, Akademia, 2006
  • MENCLOVÁ, Vĕra, coordinadora, Slovník Českých spisovatelů, Praha, Nakladatelství Libri, 2000

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: R.U.R.