Radioestèsia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un saurí (radioestesista) del segle xviii en un llibre francès sobre supersticions.

La radioestèsia és una activitat pseudocientífica feta per un saurí, personatge que reclama tenir una sensibilitat especial a les radiacions naturals, que es basa en la creença que hi ha energies o elements sobrenaturals que es poden detectar amb un pèndol, una forqueta, un estaló o amb altres artefactes senzills sospesos. Els experiments controlats[1] no han conduït mai a la verificació dels efectes proclamats. Els escèptics tendeixen a explicar la confiança que alguns manifesten en l'eficàcia de la tècnica amb raons psicològiques, i els moviments dels instruments amb l'efecte ideomotor.

Radioestèsia significa "sensibilitat a les radiacions", ja que es manifesta la resposta de l'objecte buscat en el pèndol o accessori. La radioestèsia és també un mètode pseudocientífic de diagnòstic emprat en algunes medicines alternatives.

La utilitat pretesa de la radioestèsia és molt variada. Amb ella s'intenta diagnosticar malalties, obtenir mesures exactes, trobar aigua, objectes perduts, persones, etc.

Referències[modifica]

  1. En tant que pseudociència pretenen ser científics, però trenquen algun principi de la filosofia de la ciència o del mètode científic
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Radioestèsia