Radiografia computada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Escàner Fujifilm FLA7000 - Descripció del procés de lectura d'una Placa fotoestimulable de fòsfor[1] (ERLM) mitjançant un fes làser desviat per un mirall giratori poligonal. Els fotons de la luminescència són canalitzats a través d'una guia de llum cap al tub fotomultiplicador (PM).
Scanner utilitzat per explorar una placa fotoestimulable

La radiografia computarizada , també coneguda per CR (especialment als països de parla anglesa), és un tipus de procediment dins de l'entorn de la radiologia digital.

El principi de funcionament de la CR consisteix a gravar una placa fotoestimulable (o placa de suport de fòsfor generalment continguda en un casset) amb la imatge dels raig X i després explorar el casset en un dispositiu dedicat per passar la imatge a format digital. La placa de fòsfor és llavors sotmesa a una radiació per esborrar la imatge memoritzada i es pot reutilitzar immediatament. El procediment dura aproximadament d'1 a 2 minuts.

Format casset[modifica]

En el context de la radiologia digital, aquesta topologia té l'avantatge de ser immediatament extrapolable als sistemes convencionals de rajos X en el sentit que el casset CR es comercialitza en les mateixes dimensions mecàniques que el casset de pel·lícula tradicional i el seu ús permet conservar la font de rajos X i la totalitat de l'equipament de radiologia existent. En comparació del sistema DR, el preu és molt més atractiu, però la qualitat de la imatge generalment és millor per als sistemes de DR, que també tenen l'avantatge de proporcionar una imatge amb un temps d'espera d'aproximadament 10 segons i no requereixen cap manipulació.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Spectroscopic Properties of Rare Earth in Optical Materials. Springer, 1 de agosto de 2005, p. 514 -. 

Enllaços externs[modifica]