Radioteràpia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La radioteràpia és un tipus de tractament oncològic que utilitza les radiacions per a eliminar les cèl·lules tumorals, (generalment cancerígenes), en la part de l'organisme on s'apliquin (tractament local). La radioteràpia actua sobre el tumor, destruint les cèl·lules malignes i impedint que creixin i es reprodueixin.

Una altra definició diu que l'oncologia radioteràpica o radioteràpia és una especialitat eminentment clínica encarregada en l'epidemiologia, prevenció, patogènia, clínica, diagnòstic, tractament i valoració pronòstica de les neoplàsies, sobretot del tractament basat en les radiacions ionitzants. Aquesta acció també pot exercir-se sobre els teixits normals; no obstant això, els teixits tumorals són més sensibles a la radiació i no poden reparar el dany produït de forma tan eficient com ho fa el teixit normal, de manera que són destruïts bloquejant el cicle cel·lular. D'aquests fenòmens que ocorren en els éssers vius després de l'absorció d'energia procedent de les radiacions s'encarrega la radiobiologia.

La radioteràpia és un tractament que es fa servir des de fa un segle, ha evolucionat amb els avenços científics de la física, de l'oncologia i dels ordinadors, i ha millorat tant els equips com la precisió, la qualitat i la indicació dels tractaments. La radioteràpia segueix sent, avui en dia i juntament amb la cirurgia i la quimioteràpia, un dels tres pilars del tractament del càncer. S'estima que més del 50% dels pacients amb càncer necessitaran tractament amb radioteràpia per al control tumoral o com teràpia pal·liativa en algun moment de la seva evolució.

Als Països Catalans, l'especialitat mèdica que s'encarrega de la radioteràpia és l'oncologia radioteràpica, reconeguda des del 1978 i rep el nom actual des del 1984.


Tipus de radioteràpia[modifica | modifica el codi]

  • radioteràpia externa
  • radioteràpia interna
  • radioteràpia d'isòtops
  • radioteràpia radical
  • radioteràpia sincrònica
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Radioteràpia Modifica l'enllaç a Wikidata