Rafídids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRafídids
Raphidiidae Modifica el valor a Wikidata

Ornatoraphidia flavilabris Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreRaphidioptera
FamíliaRaphidiidae Modifica el valor a Wikidata

Els rafídids (Raphidiidae) són una família d'insectes alats que pertanyen a l'ordre dels rafidiòpters.

Característiques[modifica]

Aquests insectes alats tenen un cos fosc amb un distintiu coll llarg o un protòrax sorprenentment allargat. El cap és eixamplat amb forma d'ou a la part davantera té mandíbules bastant grans amb tota mena de dents i s'estreny fins a un punt a la part posterior i porta antenes filamentoses. Les ales són transparentes, poques vegades s'empren, sempre estan doblegades per sobre del cap com un sostre quan estan en repòs. Les femelles tenen un gran ovipositor i són lleugerament més grans que els mascles. La llargada del cos varia de 0,6 a 2,8 cm.

Aquests insectes experimenten una metamorfosi completa i el seu aliment consisteix principalment en larves d'escarabats i altres insectes tous. Els esquincen amb les dents afilades. Només mengen carn i no mengen plantes.

Els ous es dipositen a l'escorça dels arbres. Les larves eclosionades tenen el cos allargat i viuen sota l'escorça dels arbres o en fullaraca. Les nimfes mengen sovint larves d'escarabats, incloses les larves de molts escarabats que es consideren plagues a la silvicultura. Necessiten fred per pupar. A altes temperatures, les larves no poden eclosionar i, per tant, no es poden convertir en adults.

Diferències[modifica]

Raphidiidae són les més grans de les dues famílies de rafidiòpters, amb unes 190 espècies. L'altra família, Inocelliidae, té unes 30 espècies.[1]

Les dues famílies es diferencien per la construcció del cap, les espècies de la família Inocelliidae no tenen ocels a la part superior del cap, mentre que en tenen en espècies de la família Raphidiidae.

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta família es troba principalment a l'hemisferi nord al voltant de la vegetació.

Gèneres[modifica]

Raphidiidae es divideixen en 28 gèneres[2] amb unes 210 espècies[3]

Referències[modifica]

  1. Oswald, J. D. (2007). Neuropterida Species of the World. Version 2.00.
  2. «Raphidiidae» (en anglès). Universitat de Michigan Museu de zoologia. Animal Diversity Web (ADW). [Consulta: 6 febrer 2021].
  3. Grustán Isabela, Daniel (PDF) (en castellà) Clase Insecta, Orden Raphidioptera. Revista IDE@ - SEA, 56, 30-06-2015. ISSN: 2386-7183 [Consulta: 6 febrer 2021].
  4. Perkovsky, Evgeny E.; Makarkin, Vladimir N. (en anglès) A new species of Succinoraphidia Aspöck & Aspöck, 2004 (Raphidioptera: Raphidiidae) from the late Eocene Rovno amber, with venation characteristics of the genus. Zootaxa, 4576, núm.3, 2019, pàg. 570-580. DOI: 10.11646/zootaxa.4576.3.9 [Consulta: 5 febrer 2021].