Rafael Leszczyński

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRafael Leszczyński
Nom original(pl) Rafał Leszczyński Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementoctubre 1579 Modifica el valor a Wikidata
Belz Modifica el valor a Wikidata
Mort29 març 1636 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Włodawa Modifica el valor a Wikidata
Starosta dubieński
cap valor –
Staroste de Hrubieszów (fr) Tradueix
1633 –
Voïvode de Bełz (fr) Tradueix
1619 – 1636
← Adam Prusinowski (en) TradueixKonstanty Wiśniowiecki →
Staroste de Horodlo (fr) Tradueix
1616 – 1619
Staroste de Wschowa (fr) Tradueix
1613 –
Castellan of Wiślica (en) Tradueix
1611 – 1618 – Samuel Lanckoronski (en) Tradueix →
Diputat
Diputat al Sejm de la República de les Dues Nacions

Legislatura: Sejm of 1611 (en) Tradueix
Elector de Polònia
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCalvinisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Ginebra
Universitat d'Estrasburg
Universitat de Pàdua
Universitat de Basilea Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Participà en
27 setembre 16321632 Polish–Lithuanian royal election (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCasa de Leszczyński Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAnna Radzimińska (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsAndrzej Leszczyński (en) Tradueix, Rafał Leszczyński (en) Tradueix, Boguslau Leszczyński, Władysław Leszczyński (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesAndreu Leszczyński Modifica el valor a Wikidata  i Anna Firlej (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansJan Leszczyński (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Rafael Leszczyński (en polonès Rafał Leszczyński) va néixer l'octubre de 1579 a la població ucraïnesa de Lviv i va morir el 29 de març de 1636 a Włodawa (Polònia). Era un noble polonès, fill d'Andreu Leszczyński (1559-1605) i d'Anna Firlejowna (1560-1588). Castlà de Kalisz des de 1618, va esdevenir voivoda de Belz en 1620, i starost de Hrubieszów el 1633.

Va rebre una àmplia educació en el camp del Dret, humanitats, teologia, ciència militar, ciències naturals, i fins i tot va estudiar Galileu. També va viatjar per gran part d'Europa.

Va començar la seva carrera política al parlament local de Sandomierz Voivodeship. Era un opositor del rei Segimon III Vasa, però mai es va aixecar en rebel·lió obertament, ni va participar en la Rebel·lió de Zebrzydowski. De confessió protestant, va ser un defensor dels drets dels protestants i de la tolerància religiosa en la Confederació de Polònia i Lituània, dedicant la major part de la seva influència política als assumptes de la religió. Va acollir membres de l'església Txeca i refugiats procedents de Silèsia durant la Guerra dels Trenta Anys. Va patrocinar moltes noves esglésies protestants, així com escoles, i va millorar les ja existents, com l'escola de Leszno. Se'l coneixia com el Papa dels calvinistes de Polònia". En política exterior, va donar suport a la cooperació tant amb els catòlics de França com amb els protestants de Suècia.

Va mantenir correspondència amb Gabor Bethlen de Transsilvània i amb Jordi Guillem de Brandenburg. Aquest li va donar una paga anual de 3000 Złoty a canvi del seu suport a la causa protestant. A partir de 1629 també mantenia correspondència amb el canceller suec Axel Oxenstierna. Era un ferm partidari del casament entre en el rei Ladislau IV de Polònia i una princesa protestant. El 1635 va prendre part en les negociacions amb Suècia on va treballar d'acord amb l'ambaixador francès, el comte Claude d'Avaux, mostrant-se sempre partidari d'evitar les hostilitats entre Suècia i Polònia.

Matrimoni i fills[modifica]

El 1604 es va casar amb Anna Radzimińska (1586-1635), filla d'Estanislau Radzimiński (1528-1591) i de Teodora Sanguszko (1565-1598). El matrimoni va tenir els següents fills:

Bibliografia[modifica]

  • Kate Wilson: The Politics of Toleration Among the Szlachta of Great Poland: Rafał Leszczyński (1579–1636) and Krzysztof Opaliński (1609–55), Slovo, 14/2002
  • * Bibliografia Literatury Polskiej – Nowy Korbut, t. 2 Piśmiennictwo Staropolskie, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1964, s. 446-448

Enllaços externs[modifica]