Raion

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Raión)

Un raion[1] (o rayon, en rus райо́н) és un terme emprat a moltes llengües eslaves que deriva del francès rayon, per a designar un tipus d'unitat administrativa en diversos països post-soviètics.[2] Descriu tant un tipus d'entitat subnacional com de divisions de ciutat, i normalment es tradueix com "districte". Raion també es pot fer servir simplement com a segon grau de divisió administrativa sense cap connexió amb etnicitat o nacionalitat. Un raion és normalment una entitat administrativa dos nivells per sota del nivell nacional, tanmateix en els països més petits pot ser el nivell principal de la divisió administrativa.

Raions a la Unió Soviètica[modifica]

A la Unió Soviètica els raions van ser divisions administratives creades a la dècada de 1920 per tal de reduir el nombre de divisions territorials heretades de l'Imperi Rus i simplificar la burocràcia.[3] El procés va començar el 1923 als Urals, Caucas Nord i Sibèria i cap a 1929 la majoria del país comptava amb raions que substituïen els antics volosts i uyezds.

Després de la dissolució de la Unió Soviètica els raions continuaren essent usats a Ucraïna, Belarús, Geòrgia, Lituània, Moldàvia, Rússia i Ucraïna. També es fan servir els moderns raions a Romania i Azerbaitjan.

Federació Russa[modifica]

A Rússia els raions s'han mantingut sense gaires canvis després de la desaparició de la Unió Soviètica. El terme "raion" es fa servir per referir-se a la divisió administrativa dels subjectes federals de Rússia o a un districte d'una ciutat gran. Tanmateix en dos subjectes federals la terminologia ha canviat per a referir-se a especificitats nacionals:

  • República Sakhà: ulus (en rus:улус)
  • República Tuvà: kozhuun (en rus:кожуун)[4]

Raion municipal[modifica]

A Rússia un raion municipal (districte municipal) és un tipus de divisió administrativa que comprèn un grup d'assentaments urbans o rurals com també inter assentaments territorials que comparteixen un territori comú. El concepte de districtes municipals va ser introduït en la reforma del 2004.

Notes[modifica]

  1. La forma recomanada en català és raion, el manlleu utilitzat internacionalment i documentat en la major part de llengües. En anglès hi ha un cert ús de district per a referir-se a aquest concepte. Segons el context, com a alternativa catalana es pot optar també pel terme genèric districte, recollit en el diccionari normatiu com a 'divisió territorial d'una contrada, una província, una població, per facilitar-ne l'administració, el govern, etc'. Consulta feta a Termcat (18-03-14)
  2. Merriam-Webster's Third New International Dictionary (1961, repr. 1981), s.v. raion.
  3. James R. Millar. Encyclopedia of Russian History. Macmillan Reference USA. New York, 2004. ISBN 0-02-865693-8
  4. Constitution of the Tyva Republic, Article 138.2a