Raigs còsmics

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els raigs còsmics són partícules subatòmiques que procedeixen de l'espai exterior i que tenen una energia elevada a causa de la seva gran velocitat. Es van descobrir quan va poder comprovar-se que la conductivitat elèctrica de l'atmosfera terrestre es devia a la ionització causada per radiacions d'alta energia.

Victor Franz Hess (físic nord-americà d'origen austríac) va demostrar l'any 1911 que la ionització atmosfèrica augmenta amb l'altitud, i va concloure que la radiació havia de procedir de l'espai exterior.

El descobriment que la intensitat de radiació depèn de l'altitud ens indica que les partícules que formen la radiació estan elèctricament carregades i que són desviades pel camp magnètic terrestre.

L'energia més elevada mesurada per a una única partícula de raigs còsmics és comparable a l'energia cinètica d'una pilota de beisbol que es mogués a uns 160 km per hora, és, per tant, més de cent milions de vegades superior a l'energia dels protons accelerats en l'LHC del CERN.[1]

Origen[modifica]

L'origen dels raigs còsmics encara no està clar. Se sap que el Sol emet raigs còsmics de baixa energia en els períodes en què es produïxen grans erupcions solars, però aquests fenòmens estel·lars no són freqüents, per tant no expliquen l'origen dels raigs còsmics. Com tampoc les erupcions d'altres estrelles semblants al Sol.

Les grans explosions de supernoves són, almenys, responsables de l'acceleració inicial de gran part dels raigs còsmics, ja que les restes d'aquestes explosions són potents fonts de ràdio, que impliquen la presència d'electrons d'alta energia.

També es creu que en l'espai interestel·lar es produïx una acceleració addicional com a resultat de les ones de xoc procedents de les supernoves que es propaguen fins allí. No existeixen proves directes que les supernoves contribueixin de manera significativa als raigs còsmics. No obstant això, se suggereix que les estrelles binàries de raigs X, poden ser fonts de raigs còsmics. En aquests sistemes, una estrella normal cedeix massa a la seva companya, una estrella de neutrons o un forat negre.

Els estudis radioastronòmics d'altres galàxies mostren que també contenen electrons d'alta energia. Els centres d'algunes galàxies emeten ones de ràdio amb molta major intensitat que la Via Làctia, cosa que indica que contenen fonts de partícules d'alta energia.

No es coneix el mecanisme físic que produïx aquestes partícules.

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. Michael Friedlander. Un siglo de rayos cósmicos. Investigación y Ciencia. Octubre 2012. p. 47.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raigs còsmics