Ramaderia intensiva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Gallines en una bateria de gàbies.

La ramaderia intensiva o producció ramadera industrial (o, senzillament, ramaderia industrial), també coneguda pels seus oponents com a macrogranges,[1] és un enfocament de la ramaderia dissenyat per maximitzar la producció, alhora que minimitza els costos.[2] Per aconseguir-ho, els agronegocis mantenen el bestiar com ara bestiar boví, aviram i peixos amb altes densitats, a gran escala i utilitzant maquinària moderna, biotecnologia i comerç global.[3][4][5][6][7] Els principals productes d'aquesta indústria són la carn, la llet i els ous per al consum humà.[8] Hi ha problemes sobre si la cria intensiva d'animals és sostenible[9] o ètica.[10]

Hi ha un debat continu sobre els beneficis, els riscos i l'ètica de la ramaderia intensiva. Els problemes inclouen l'eficiència de la producció d'aliments; benestar animal; riscos per a la salut i l'impacte ambiental (per exemple, contaminació ramadera i canvi climàtic).[11][12][13]

Referències[modifica]

 1. «The limits in sight for Spanish macro farms». In Spain News, 16-12-2021.
 2. «Why Factory Farming Isn't What You Think», juny 2015.
 3. Fonts que parlen del no a la "ramaderia intensiva":
 4. Fonts que parlen de la "ramaderia intensiva":
  • "Annex 2. Permitted substances for the production of organic foods", Food and Agriculture Organization of the United Nations: "La ramaderia intensiva es refereix a sistemes de gestió industrial que depenen en gran manera dels inputs veterinaris i de pinsos no permesos en l'agricultura ecològica."
  • "Head to head: Intensive farming", BBC News, March 6, 2001: "Aquí, l'eurodiputada verda Caroline Lucas s'oposa als mètodes de ramaderia intensiva de les últimes dècades... Arran de la propagació de l'encefalopatia espongiforme bovina del Regne Unit al continent d'Europa, el govern alemany ha nomenat una ministra d'Agricultura del Partit Verd. Té intenció d'acabar amb l'ramaderia fabril al seu país. Aquest ha de ser el camí a seguir i hem d'acabar amb l'ramaderia industrial també en aquest país."
 5. Kaufmann, Mark. "Largest Pork Processor to Phase Out Crates", The Washington Post, January 26, 2007.
 6. "EU tackles BSE crisis", BBC News, November 29, 2000.
 7. "Is factory farming really cheaper?" in New Scientist, Institution of Electrical Engineers, New Science Publications, University of Michigan, 1971, p. 12.
 8. Nierenberg, Danielle «Happier Meals: Rethinking the Global Meat Industry». Worldwatch Paper, 121, 2005, pàg. 5.
 9. Student, Pace Law. «Research Guides: Student Project: Factory Farming: Environmental Impacts» (en anglès).
 10. Duram, Leslie A. Encyclopedia of Organic, Sustainable, and Local Food. ABC-CLIO, 2010, p. 139. ISBN 978-0-313-35963-7. 
 11. «Health and Consumer Protection – Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare – Previous outcome of discussions». Arxivat de l'original el 22 maig 2013.
 12. «Commissioner points to factory farming as source of contamination», 28-07-2000.
 13. «Rebuilding Agriculture – EPA of UK». Arxivat de l'original el 30 setembre 2007.

Vegeu també[modifica]