Ramal de Marina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Ramal Marina
Estació de les Rodalies(desmantellada)
Estació de França
direcció Arc de Triomf
direcció Passeig de Gràcia (túnel d'Aragó)
ramal de Glòries
direcció Sagrera-Meridiana (túnel Meridiana)
El Clot - Aragó
Bogatell(desmantellada)
Obres Sagrera | TAV
Poblenou(desmantellada)
direcció Granollers
Inici ramal de Marina
Sant Adrià de Besòs
direcció Badalona (línia del Maresme)
vegeu Mapa ferroviari de Barcelona

El ramal de Marina era un ramal ferroviari d'ample ibèric propietat de RENFE que es trobava als municipis de Sant Adrià de Besòs i Barcelona (districte de Sant Martí i Ciutat Vella). El ramal formava part de l'últim tram de la línia Barcelona-Mataró, sent part de la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica,[1] i enllaçava l'estació de Sant Adrià de Besòs i l'Estació de les Rodalies, annexa a l'Estació de França. Hi circulaven trens de rodalia, en l'última etapa concretament de la R1 de Rodalia de Barcelona.

Inicialment el ramal tenia la terminal a la vora de la plaça del Torín entre la Barceloneta i la Ribera, posteriorment reemplaçada per l'Estació de les Rodalies. També formaven part del ramal dues estacions més, la del Poblenou i la de mercaderies del Bogatell. Durant una època el ramal continuava fins a Montjuïc amb la línia de Vilanova passant pel Morrot.

L'últim tren circulà per aquest ramal el 31 de maig de 1989. El ramal fou eliminat per alliberar sól a la costa del Poblenou on es va construir la Vila Olímpica del Poblenou[2] i va servir per regenerar aquest districte de Barcelona.[3] Per permetre la unió de la línia del Maresme amb Barcelona es va construir el ramal Besòs. Les conseqüències de l'eliminació del ramal van ser l'alliberació de 4 km a la façana del litoral de Barcelona, 40 ha de sòl lliure, la construcció de la Ronda del Litoral i millorar de la connectivitat amb la zona de la Vila Olímpica i de l'eixample del Poblenou.[4]

Referències[modifica]

  1. «8.450 millones para mejorar los enlaces ferroviarios de Barcelona» (PDF) (en castellà) pàg. 7. La Vanguardia, 22-11-1990. [Consulta: 20 agost 2010].
  2. Mora, José. «Cercanias RENFE» (en castellà). UOC. [Consulta: 4 febrer 2012].[Enllaç no actiu]
  3. «La supresión del tramo ferroviario de la estación de Cercanías» (PDF) (en castellà). La Vanguardia, 27-05-1989. [Consulta: 25 agost 2010].
  4. Prat, Jordi. «El sistema ferroviario en la configuración de la región de Barcelona». Revista Papers núm. 16. Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. Arxivat de l'original el 2011-09-04. [Consulta: 4 febrer 2012].

Vegeu també[modifica]