Ramberto di Gianciotto Malatesta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRamberto di Gianciotto Malatesta
Biografia
Mortgener 1330 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócondottiero Modifica el valor a Wikidata
Família
PareGianciotto Malatesta Modifica el valor a Wikidata
GermansTino di Gianciotto Malatesta Modifica el valor a Wikidata

Ramberto di Giovanni o di Gianciotto (mort el gener de 1330) va ser un noble italià de la família Malatesta.

Va ser fill de Gianciotto Malatesta i de Zambrasina[1] o Ginebresina.[2] El 1307, juntament el seu germà Tino, va ser emancipat de la pàtria potestat familiar. Durant la seva vida va tenir per a si els castells de Roncofreddo, Ciola i Castiglione. El 1319 i 1320, amb el seu oncle Pandolfo, el seu cosí Ferrantino i el seu nebot Tino, va pagar el cens anual de la Cambra Pontifícia. El 1324 va ser nomenat cavaller amb altres membres de la família.[1]

Al final de la seva vida, va actuar en contra dels seus cosins, el comte de Ghiaggiuolo, i el senyor de Rimini, Ferrantino.[1] El 1326, poc després de l'ascens del seu cosí a la senyoria, Ramberto no va estar d'acord amb la successió i va decidir prendre la ciutat i va fer presoner Ferrantino i els seus fill i net. No obstant això, l'ocupació de la senyoria només va durar 3 dies perquè va esclatar una revolta a Fano i la ciutat de Rimini es va mantenir fidel al seu senyor. Forçat pel seu cosí, Malatesta di Pandolfo, va haver d'abandonar la ciutat.[3] El 1330 es va reunir amb el seu cosí Ferrantino al castell de Poggiano,[2] que semblava voler signar la pau, però va ser apunyalat durant la reunió en el moment que s'agenollava demanant el perdó. Immediatament, els seus castells van ser destruïts i el seu nebot i soci, Giovanni di Tino, va ser exiliat.[3]

Casat amb una tal Montanina, va tenir dos fills, Giovanni i Giovanna.[1][2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Tonini, Luigi. Rimini nella signoria de' Malatesti (en italià). Rimini: Tipografia Albertini e C., 1880, p. 281-282. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Clementini, Cesare. Reccolto istorico della fondatione di Rimino e dell'origine, e vite de' Malatesti (en italià). Rimini: Il Simbeni, 1617, p. 585-587. 
  3. 3,0 3,1 Jones, P. J.. The Malatesta of Rimini and the Papal State (en anglès). Cambridge: Cambridge University Press, 1974, p. 37.