Rambla del Poio

(S'ha redirigit des de: Rambla del Poyo)
Infotaula de geografia físicaRambla del Poio
Imatge
TipusRiu i curs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial1.023 m
Entitat territorial administrativaPaís Valencià (Espanya) i província de València (País Valencià) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSerra de las Cabrillas
Final
Entitat territorial administrativaPaís Valencià (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióL'Albufera de València
DesembocaduraAlbufera de València Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 22′ 43″ N, 0° 21′ 23″ O / 39.3786°N,0.3564°O / 39.3786; -0.3564
Afluent
Dades i xifres
Altitud149 m Modifica el valor a Wikidata
TravessaFoia de Bunyol, Horta Oest i Horta Sud
Superfície462 km² Modifica el valor a Wikidata

La Rambla del Poio (també coneguda com a Barranc de Xiva o de Torrent) és una rambla (flux d'aigua) que discorre des del seu naixement a la serra de los Bosques i la Cabrera (a 1.023 m. i 916 m. d'altura respectivament), prop del municipi de Setaigües (Foia de Bunyol), passant per la mateixa comarca, el Pla de Quart, l'Horta de València i finalment desemboca a l'Albufera. La seua conca abasta el territori comprés entre les conques del Túria (al nord) i el Magre (al sud), amb una extensió de 462 km².[1][2]

Recorregut[modifica]

El naixement de la rambla és a partir de la confluència de tres petits barrancs, el de Xiva, el Grande i el de la Cueva Morica. En aquesta part alta i fins a l'altura de Xest, el canal és pedregós i rep les aportacions pluvials esporàdiques dels barranquets i rambles que baixen de les serres de Malacara, las Cabrillas i los Bosques. En aquest tram creua els municipis de Xiva i Xest, i passa ben a prop del nucli de Loriguilla.[1]

Barranc del Gallec, afluent de la Rambla del Poio, als peus de la Serra Perenxisa.

Pel Pla de Quart, el barranc discorre encaixat entre argiles i graves, i rep les aigües de la Serra Perenxisa a més d'incorporar -- en la ciutat de Torrent -- el barranc de l'Horteta pel marge dret, el que drena les vessants meridionals de Perenxisa. Als trams finals s'han realitzat obres de canalització per a la regulació de les seues aigües amb l'objectiu de minimitzar els danys que provoquen les periòdiques avingudes torrencials d'aigua.

El barranc de Xiva serpenteja per la comarca de l'Horta de València amb un caixer molt més ample i profund, creuant entre els municipis de Torrent, Picanya, Paiporta, Massanassa i Catarroja.

Finalment la rambla desemboca a l'Albufera.

Contaminació de les aigües[modifica]

En la llera de la Rambla del Poio es produïxen abocaments continus sense depurar d'aigües residuals de la indústria, les quals van a parar al llac de l'Albufera. Aquests líquids contaminats provinents d'empreses amb activitats contaminadores ha fet que la major part de les espècies de peixos hagin desaparegut.

Canalització[modifica]

Canalització de la Rambla del Poio

La del Poio és una conca molt sensible a precipitacions torrencials, i en la qual existixen diverses obres d'infraestructura, ocupacions de la llera i fins i tot la desaparició física d'alguns barrancs el que ha agreujat aquest problema.

Anys enrere es van projectar unes obres amb la intenció de garantir l'eliminació o reducció dels riscos de danys i de destrucció que suposen les avingudes i inundacions en la zona. Aquestes obres consistixen en la canalització de 41,8 quilòmetres, de longitud de la llera principal de la Rambla del Poio i dels seus afluents, dels quals 10,8 quilòmetres seran nous, incloent el tram que transcorre pel terme municipal de Catarroja, mentre que els 30 quilòmetres restants seran una reparació de les lleres existents, ja que aquests són insuficients en el 2007. Aquest projecte contempla d'aquesta manera la connexió de les conques de la Rambla del Poio i del Barranc de Torrent el qual incrementarà el cabal del barranc de Torrent en moments de precipitacions extraordinàries.

En aquest tractament s'inclou la reparació de les infraestructures afectades, tals com conduccions de gas, electricitat, aigua potable, sanejament, etc., fins i tot la restitució de ponts i obres de passada en l'encreuament amb el ferrocarril, autopista i carreteres.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Belmonte, Camarasa; María, Ana «Génesis de avenidas en pequeñas cuencas semiáridas: la rambla del Poyo (València)». Camarasa Belmonte, Ana María. Génesis de avenidas en pequeñas cuencas semiáridas: la rambla del Poyo (València). En: Cuadernos de geografía, 1990, Número 48: 81-104, 1990.
  2. «Fitxes de dubtes i terminologia - CDLPV». [Consulta: 21 febrer 2020].