Ramnosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicRamnosa
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular164,068 Da Modifica el valor a Wikidata
Trobat en el tàxon
Estructura química
Fórmula químicaC₆H₁₂O₅ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CC(C(C(C(C=O)O)O)O)O Modifica el valor a Wikidata
SMILES isomèric

C[C@H](O)[C@H](O)[C@@H](O)[C@@H](O)C=O Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Idosa, molècula de L-α-ramnosa

La ramnosa (abreujadament Ram) és un monosacàrid de sis carbonis que pertany al grup de les metilpentoses i de les desoxihexoses. La seva fórmula química és C₆H₁₂O₅.

La forma que es troba a la natura és la L-ramnosa (6-desoxi-L-mannosa), essent extremadament rar trobar formes D. El seu nom prové del de la planta on es va aïllar per primera vegada Rhamnus frangula, però també es pot obtenir d'una altra espècie anomenada Toxicodendron vernix (Sumac verinós) o trobar-se en forma de glicòsid en altres plantes.

A més es presenta en altres substàncies com els polímers de pectina, característics de les parets vegetals de certs microorganismes com els micobacteris que inclouen els que causen la tuberculosi.[1]

Referències[modifica]

  1. «Chapter 35 - Pharmacology of the Bacterial Cell Wall». A: Golan, David E.. Principles of Pharmacology: The Pathophysiologic Basis of Drug Therapy (en anglès). Armen H. Tashjian Jr., Ehrin J. Armstrong, Joshua N. Galanter, April Wang Armstrong, Ramy A. Arnaout, Harris S. Rose. Lippincott Williams and Wilkins, 2005, p. 569. ISBN 0-7817-4678-7. 

Enllaços externs[modifica]