Ramnosa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de compost químicRamnosa
Substància hexosa i compost químic
Massa molecular 164,068 uma
Estructura química
Fórmula química C₆H₁₂O₅
SMILES canònic
SMILES isomèric
InChI Model 3D
Modifica les dades a Wikidata
Idosa, molècula de L-α-ramnosa

La ramnosa (abreujadament Ram) és un monosacàrid de sis carbonis que pertany al grup de les metilpentoses i de les desoxihexoses. La seva fórmula química és C6H12O5.

La forma que es troba a la natura és la L-ramnosa (6-desoxi-L-mannosa), essent extremadament rar trobar formes D. El seu nom prové del de la planta on es va aïllar per primera vegada Rhamnus frangula, però també es pot obtenir d'una altra espècie anomenada Toxicodendron vernix (Sumac verinós) o trobar-se en forma de glicòsid en altres plantes.

A més es presenta en altres substàncies com els polímers de pectina, característics de les parets vegetals de certs microorganismes com els micobacteris que inclouen els que causen la tuberculosi.[1]

Referències[modifica]

  1. «Chapter 35 - Pharmacology of the Bacterial Cell Wall». A: Golan, David E.. Principles of Pharmacology: The Pathophysiologic Basis of Drug Therapy (en anglès). Armen H. Tashjian Jr., Ehrin J. Armstrong, Joshua N. Galanter, April Wang Armstrong, Ramy A. Arnaout, Harris S. Rose. Lippincott Williams and Wilkins, 2005, p. 569. ISBN 0-7817-4678-7. 

Enllaços externs[modifica]