Ramon Bacardit i Cabado

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 20:42, 15 oct 2015 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Ramon Bacardit (Igualada, Barcelona, Espanya, juliol de 1953) és doctor en Química[1] per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Del 1981 al 2013 treballà en diferents seus de l'empresa Henkel, on arriba a dirigir diferents grups d'I+D, dels quals n'han sorgit una mitjana de 50 patents per any. Del 2009 al 2013 és professor honorari de la Universitat de Tongji,[2] Shanghai. Des del 2013 és director executiu d'Afinitica Technologies,[3] empresa especialitzada en la investigació, disseny, desenvolupament, fabricació i comercialització d'adhesius instantanis i monòmers de cianoacrilat.

El 28 de juliol del 2015 el Govern de la Generalitat de Catalunya li atorga la Medalla Narcís Monturiol[4] com a mostra de reconeixement a la seva feina, investigacions i contribució important al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

Trajectòria

Del 1981 al 2013 treballa per a Henkel,[5] en diferents països i amb diversos càrrecs.

Inicia la carrera l'any 1981 a Henkel Ibèrica, a Espanya, a l'àrea tècnica, en el desenvolupament de productes. Al cap d'un temps té al seu càrrec la gerència en fabricació i la gestió tècnica. El 1987 és promogut a l'àrea comercial d'adhesius. Del 1987 al 1991 té al seu càrrec la gerència d'adhesius industrials. Posteriorment, del 1991 al 1997, atén la divisió d'adhesius (industrials i de consum) i forma part de la Junta Directiva de Henkel Ibèrica.

Ramon Bacardit arriba a Mèxic l'any 1998, com a director general de Henkel Mèxic i Centreamèrica i com a gerent del negoci automotriu per a Llatinoamèrica, amb base a la ciutat de Mèxic, on treballa durant 5 anys.

El seu següent repte és Henkel KgaA, amb seu a Düsseldorf, Alemanya, on treballa del 2002 al 2013. Forma part del comitè executiu del negoci d'adhesius, que inclou 9 grans centres al món i 1500 persones en la funció d'I+D.

Des del juny del 2013 és director executiu i accionista d'Afinitica Technologies, amb seu a Barcelona. Afinitica és una empresa especialitzada en la investigació, disseny, desenvolupament, fabricació i comercialització d'adhesius instantanis i producció de nous monòmers. Afinitica compta amb comercialització i centres de recerca a Espanya, Alemanya, Itàlia, Mèxic, Brasil, EUA, Xina i Taiwan.

Assoliments principals / experiència

 • La gestió d'entrega, en diferents moments i càrrecs durant la seva trajectòria.
 • La racionalització de les estructures, a nivell comercial, tècnic i de manufactura.
 • La integració d'empreses / negocis, des del nivell local (a Espanya, Mèxic, Brasil, Argentina) al global (Sovereign Químics, National Starch i moltes altres adquisicions més petites).
 • L'experiència personal amb una xarxa important a Europa, Amèrica Llatina i també els EUA i l'Àsia.
 • La fundació de la Unitat d'Investigació per al negoci d'adhesius a Shanghai, on Henkel va començar amb 45 científics i va generar-ne el desenvolupament de 150 (en només 5 anys).
 • Va impulsar la implantació del Model d'Innovació Oberta.
 • Va promoure una xarxa amb les principals universitats / instituts que són rellevants per a la recerca d'adhesius a nivell de tot el món.

Altres activitats

 • President de FEICA[6] (associació multinacional que representa la indústria europea d'adhesius i segelladors), del 2010 al 2012.

Premis i reconeixements

El 28 de juliol del 2015 Ramon Bacardit rep la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic. Aquest premi l'atorga el Govern de la Generalitat de Catalunya.

Referències

 1. «Químics catalans al món». Institut d'estudis catalans.
 2. «Announcements Tonji University» (en anglès).
 3. «Afinitica».
 4. «Concessió medalles Narcís Monturiol 2015». Generalitat de Catalunya.
 5. «Henkel adhesives». Henkel AG.
 6. «Presidents FEICA» (en anglès). FEICA.