Ramón de Castro Artacho

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRamón de Castro Artacho
Biografia
Naixement29 març 1853 Modifica el valor a Wikidata
Pamplona (Navarra) Modifica el valor a Wikidata
Mort1923 Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
València
  Diputat al Congrés dels Diputats
3 de maig de 1910 – 27 de març de 1912
CircumscripcióSagunt
Dades personals
FormacióUniversitat de Valladolid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, advocat Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Liberal
Premis

Ramón de Castro Artacho (Pamplona, 29 de març de 1853 - València, 1923) fou un polític espanyol, diputat a les Corts Espanyoles duran la restauració borbònica.

Biografia[modifica]

Era fill d'un militar emparentat en la noblesa, va estudiar a Granada i es llicencià en física i química a la Universitat de Valladolid. Després treballà a la delegació d'Hisenda de València i treballà com a advocat a Xàtiva, on fou secretari de l'ajuntament i fins i tot alcalde. Milità inicialment en el Partit Demòcrata Possibilista i després ingressà al Partit Liberal Fusionista. El 1888 fou elegit diputat provincial pel districte de Sueca-Gandia.

Després marxà a València, on fou president de l'Ateneu Mercantil de València, director de la naviliera Requena e Hijos, i fundador i president de la Cambra de Comerç de València. Juntament amb Basilio Paraíso i Santiago Alba Bonifaz va participar en la creació de la Unió Nacional, i quan el projecte es va enfonsar tornà a les files liberals. Amic personal de José Canalejas, el 1901 fou escollit senador per Segòvia i el 1905 per València. A les eleccions generals espanyoles de 1910 fou elegit diputat per Sagunt, però el 1912 va renunciar per a ser nomenat senador vitalici. El 1914 ingressà al corrent dirigit pel comte de Romanones i el 1922 fou nomenat subsecretari del Ministeri de Treball, càrrec que deixà quan es produí el cop d'estat de Miguel Primo de Rivera. Aleshores va deixar la política.

Referències[modifica]