Ranelagh

Plantilla:Infotaula geografia políticaRanelagh
Imatge

Localització
Map
 53° 19′ 31″ N, 6° 15′ 17″ O / 53.3252°N,6.2547°O / 53.3252; -6.2547
Identificador descriptiu
Fus horari

Ranelagh (/ˈrænɨlə/ o RAN|ə-lə; en gaèlic irlandès Raghnallach) és una àrea residencial i vila urbana del Southside de Dublín, República d'Irlanda. Es troba al districte postal de Dublín 6.

Història[modifica]

El nom anglès es pronuncia /ˈrɛnələ/. El parc de Londres Ranelagh Gardens va rebre el nom per la Ranelagh House, llar de la família Cole, qui tenien el títol (comtes de Ranelagh) del districte al comtat de Dublín.

El districte era originàriament una vila justament als enfores de Dublín, envolada de grans propietats senyorials. En els primers anys de les guerres confederades d'Irlanda (1641-1649) l'àrea fou escenari d'escaramusses que culminaren en la batalla de Rathmines l'agost de 1649. Després els irlandesos es van unir als reialistes contra els parlamentaristes i van intentar prendre Dublín. El seu exèrcit dirigit per Ormonde fou derrotat, molts d'ells foren assassinats i en el lloc on van caure (potser entre Rathmines i Ranelagh) fou conegut durant molt temps com Bloody Fields (camps sagnants).[1]

En 1785, només dos anys després del primer vol tripulat, Richard Crosbie va volar exitosament en un montgolfier de Ranelagh Gardens a Clontarf.[2] El 225è aniversari del vol fou commemorat amb un vol sobre els mateixos jardins el 23 de gener de 2010 encara que el globus no es va desenganxar pel mal temps.[3] L'àrea fou incorporada a la ciutat de Dublín durant la seva expansió del segle xix.

Geografia[modifica]

El nom Ranelagh s'aplica a molts accidents geogràfics. El tram de la carretera que uneix Sandford Road (que comença a la cantonada d'Anna Villa) a Ranelagh Road (que comença al pont del tren) es coneix com a Ranelagh o Ranelagh Village. Tota la zona que envolta és també conegut popularment com a Ranelagh, que s'estén des del pont de Charlemont sobre el Gran Canal a l'extrem nord de Ranelagh Road fins a la cruïlla amb Milltown Road, a l'extrem sud de Sandford Road, i des de Leeson Street a l'est cap a Rathmines a l'Oest. Al centre de Ranelagh hi ha "Ranelagh Triangle", semi-oficialment "The Angle", que és la unió de Ranelagh Village i Charleston Road. Al nord del Triangle és la "Hill Area" de Ranelagh, que va ser l'escenari de la novel·la de Lee Dunne Goodbye to the Hill. Ranelagh conté molts carrers victorianes fines com les que envolten Mount Pleasant Square.

Personatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. F. Elrington Ball: A History of the County Dublin. 1903. Part II. page 103 et passim
  2. Rice, Eoghan. «First Irishman to take to the skies to be honoured», 17-12-2006. Arxivat de l'original el 2007-11-22. [Consulta: 5 juliol 2013].
  3. «Ranelagh Arts Festival». Arxivat de l'original el 2011-07-27. [Consulta: 5 juliol 2013].
  4. The Dillon Garden

Enllaços externs[modifica]