Ratos de Porão

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióRatos de Porão
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusgrup de música Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1981, São Paulo Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Activitat1981 Modifica el valor a Wikidata –
Segell discogràficAlternative Tentacles Modifica el valor a Wikidata
GènereCrossover thrash, hardcore punk i D-beat Modifica el valor a Wikidata
Format per

Lloc webratosdeporao.org Modifica el valor a Wikidata
Facebook: RatosdePoraoOficial Twitter (X): ratosoficial Instagram: ratosdeporao Spotify: 3d2xlrGC9JGD7ycsf0e8mF Last fm: Ratos+De+Porão Musicbrainz: 0a61f71a-92e8-4d3e-adc0-e44469aba069 Songkick: 387489 Discogs: 323295 Allmusic: mn0000340279 Deezer: 1255587 Modifica el valor a Wikidata

Ratos de Porão (literalment del portuguès, "Rates de soterrani") és una conjunt brasiler de D-beat/thrash format el 1980, durant l'explosió del punk a São Paulo. Amb gairebé trenta anys de carrera, són els referents brasilers del gènere, i reconeguts internacionalment, especialment a Europa.

Història[modifica]

Inici[modifica]

A principis de 1980, influenciada pel moviment punk que va començar a prendre forma en São Paulo, Juan Carlos Molina Esteves (conegut com el Jao vocalista i guitarrista) van formar Ratos de Porão amb el seu cosí Roberto Massetti (conegut com a Betinho, tambors) i el seu amic Ahmed Jarbas (conegut com el Jaba, baix).

En 1982 participar en el festival O començo da fin do mundo, que reuní vint conjunts, a São Paulo, es va convertir en una fita pel grup i pel moviment.

En 1983, ara amb Mingau a la guitarra, van gravar el seu primer disc SUB . El vocalista John Bull, es va unir el conjunt durant la gravació d'aquesta compilació, i definitivament poc després.

El 1984, llançat l'àlbum debut, Crucificado pelo sistema, el primer àlbum punk d'un sol grup de l'Amèrica Llatina. El temps de gravació d'aquest àlbum va coincidir amb l'anomenat Fi del moviment punk a São Paulo, a causa de les baralles entre bandes i escaramusses, pel fet que no hi havia cap mostra de la publicació de l'àlbum, i Ratos de Porão són rebutjats per un breu període.

El 1984 la cançó Parásita va aparèixer en un recopilatori internacional en casset, World Class Punk, pel segell ROIR de Nova York. Com la majoria de compilacions internacionals que aleshores es van publicar amb bandes punk brasileres, aquestes només es van assabentar de la seva participació després del seu llançament, i no en van rebre ni un cèntim, malgrat l'èxit. Tot i això, va servir per difondre Ratos de Porão mundialment. Molts anys després, aquesta col·lecció fou rellançada en CD.

Van tornar a 1985, sense João Gordo, Jão amb el vocalista i guitarra, va gravar un àlbum de ruptura amb el conjunt Ira, durant la fira per llançar el LP Tente a cambiar o amanhã d'Ira.

Fase Crossover[modifica]

Després de la ruptura amb Ira, João Gordo torna al conjunt amb la proposta de fer més crossover thrash, principalment influenciat per bandes com DRI i Broken Bones, i es modela el 1986, amb Spaghetti a la bateria i l'àlbum Rest in Peace. A causa de la influència del thrash metal en el so, alguns punks van acusar el conjunt de traïció.

El 1987 RDP van llançar l'àlbum Cada dia mais sujo e agressivo en dues versions, en portuguès i anglès.

Aquesta temporada també van fer el primer xou amb bandes de punk i metal del Brasil, amb el conjunt Graves de Belo Horizonte. Aquest espectacle creà controvèrsia en el seu moment, per por a escaramusses entre punks i metalheads, però es va dir que no n'hi hauria, i no n'hi va haver.

A causa del llançament a l'estranger de Cada dia mais sujo e agressivo, el conjunt va signar contracte amb el segell neerlandès Roadrunner Records i el 1989 enregistraren a Alemanya l'àlbum Brasil, produït per Harris Johnson, (també amb versions en portuguès i en anglès); la portada la dissenyà un dibuixant de còmics underground de São Paulo, Marcatti, que un any més tard va publicar dues edicions d'unes historietes sobre Ratos de Porão.

El 1990, RDP van llançar l'àlbum Anarkophobia, de nou a Alemanya, amb el mateix productor i dibuixant que a l'anterior, i incloent-hi una versió de Comando, de Ramones, més una gira per Europa per promocionar l'àlbum. El 1992 van llançar l'àlbum Em vivo RDP, gravat a São Paulo, amb el bateria Boka (ex Psychic Possessor) en lloc de Spaghetti.

El 1993, graven Just another crime in ... Massacreland, l'únic àlbum amb la majoria de cançons en anglès, amb excepcions, incloent-hi una en italià. Aquest àlbum es va centrar més en el thrash metal, incloent una versió de Breaking all the rules de Peter Frampton.

El retorn a les arrels[modifica]

El 1995 donaren a conèixer Feijoada acidente?, un tribut a bandes punk brasileres i internacionals. El títol és una paròdia del disc Spaghetti Incident?, de Guns N'Roses, també d'homenatges.

El 1999, llancen Periféria 1982, amb gravacions de maquetes dels seus inicis.

Per celebrar els seus vint anys de carrera, van tornar a gravar el primer àlbum, ara anomenant-lo Sistemados pelo crucifa que adjuntava una revisteta explicant la història del conjunt. Aquest disc també conté una versió, Eu não sei, que és un homenatge a Aquí d'el-Rock, una conjunt pioner del punk portuguès.

El 2001, el bateria Boka llança l'elapè Guerra Civil Canibal amb el seu propi segell, Pecúlio Discos. El 2003, Ratos de Porão va signar amb el segell de Heavy Metal Century Media i va llançar l'aclamat Onisciente coletivo. El mateix any, el grup va llançar l'àlbum Ao vivo no CBGB, gravat al temple del punk rock de Nova York, el CBGB.

El 2006, el quartet va publicar el CD Homem o inimigo do homem, amb el segell brasiler Deckdisc.

Després de vuit mesos aturats, RDP participa en el festival paulista Maquinaria Rock Fest el 17 de maig de 2008.

A partir de 2006 a 2007, els directors Fernando Rick i Appezzato Marcelo, filmen el documental Guidable - A verdadeira história de Ratos de Porão, amb imatges inèdites i entrevistes d'època amb totes les formacions del grup. El 2009, la productora Black Vomit va reproduir-lo en alguns festivals al Brasil, i una versió en DVD ha de sortir a finals d'aquest any 2010.

Discografia[modifica]

Àlbums d'estudi
Compilacions
Videografia
Anarkophobia (VHS 1991)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ratos de Porão