Rave (música)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una Rave o Free party, és un esdeveniment de música i ball, generalment electrònica, que dura tota la nit i de vegades l'endemà (La duració depèn dels organitzadors), on DJ's i col·lectius de la cultura electrònica barregen tota mena de sons electrònics. L'expressió rave va ser originalment utilitzada per persones del Carib que estaven a Londres durant la dècada dels 60 per descriure les festes. Llavors en la dècada dels 80, el terme "rave" va començar a ser utilitzat per descriure la subcultura que va créixer a partir del moviment Acid House que començà a Chicago i desenvolupant-se en l'escena nocturna del Regne Unit.

La música que s'escolta en aquests esdeveniments és creada amb sintetitzadors i bases rítmiques de seqüenciadors. Els DJ's barregen els seus temes, algunes vegades els hi agreguen aportacions personals o les deixen tal com estan, només empaten el beat

Pot parlar-se d'una cultura posterior dels trancers basada en el P.L.U.R.

  • Peace (Pau)
  • Love (Amor)
  • Unity (Unitat)
  • Respect (Respecte)
  • Responsibility (Responsabilitat)

(La paraula "Responsibility" va ser afegida a l'acrònim PLUR a mitjans dels 90 per promoure el coneixement de les sobredosis creixents de les drogues sintètiques)

Realment no es pot parlar d'un sol origen de les Raves, alguns diuen que es remunten als rituals de la prehistòria on els homes ballaven al voltant del foc amb sons repetitius amb els quals es pretenia entrar en estat de trance. D'aquí la paraula o concepte que designa aquest gènere musical.

L'origen podria ser la recerca de misticisme que apareix en tota la història de l'ésser humà. Hi ha altres que mantenen que els parents més propers dels trancers són els Hippies, ja que en una festa rave l'element principal a part de la música és l'amor.

El que es busca en una Rave (música per a la individualitat d'un ball col·lectiu), és que el DJ aconsegueixi connectar a tots els assistents en una sola freqüència perquè aconsegueixin experimentar sensacions similars. En una rave tots són amics i es pretén que durant el transcurs de la festa tots s'oblidin per un moment del sistema econòmic imperant, de la societat o tot i així, perquè no, de si mateixos per aconseguir formar part d'una massa d'amistat i bones intencions.

Els trancers asseguren que el Rock and Roll ha mort i que l'adolescència és un invent del capitalisme. Alguns, consumeixen drogues, però si els hippies només consumien Marihuana, LSD i bolets alucinògens, els ravers poden consumir, a més a més, altres drogues com les amfetamines, metamfetamines, MDMA, etc.

La música que s'escolta en una rave sol ser: Hard Techno, Trance, Drum and bass, Techno, Àcid Techno, Hardcore, Frenchcore, Psytrance, Goatrance, Electro, Schranz, Hardtek, Ragga-jungle, New Beat, Minimal Techno... Tot depèn de la temàtica i la velocitat del beat.

Les raves poden ser en llocs oberts o tancats, preferentment oberts a l'aire lliure perquè els assistents convisquin amb la naturalesa. El millor és que es realitzin en indrets bonics perquè els assistents gaudeixin el màxim l'experiència o també en bodegues que hi ha dins la ciutat on les llums són més cridaneres, ja que és un lloc tancat. Tot això també depèn del clima i del lloc on es realitzin aquests esdeveniments. En algunes grans ciutats és freqüent trobar raves en cases dessallotgades o als afores.

Als Estats Units, Argentina, Xile i en alguns països europeus la música que més s'escolta en aquest tipus d'esdeveniments són House, Trance i Progressive. En Brasil i Mèxic predomina el Psytrance.

Cultura popular[modifica]

Les següents pel·lícules, sèries i altres formats inclouen elements o descripcions de la cultura rave:

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rave