Realitat augmentada en educació

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La realitat augmentada és una eina tecnològica que permet a l'alumne interaccionar entre el món real i el món virtual. En el camp de l'educació i formació actual la presencia de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) ofereixen nous escenaris educatius. La implantació de la realitat aumentada dins el camp educatiu encara és escassa però les investigacions constaten que la realitat augmentada afegeix millors i noves possibilitats en els procéssos d'ensenyament aprenentatge i  aporta una major motivació i interès per aprendre. La realitat augmentada (RA) pot facilitar la comprensió de fenòmens, complexos, ja que fa possible una visualització de l’entorn i dels objectes, des de diversos angles, més comprensiva, rica, detallada i complementada mitjançant les dades digitals afegides.

Context[modifica]

En la majoria de països encara no existeix un ús generalitzat d'aquesta tecnologia dins del camp educatiu, però si que hi ha algunes experiències de docents que han obtingut resultats positius. En el seu informe l'equip d'investigació Horitzó 2010 [1], projectava aquesta tecnologia com una tendència d'implantació en quatre o cinc anys, capaç d’aportar transformacions significatives en la manera com els estudiants de diferents disciplines, en l’àmbit de l’educació superior iberoamericana perceben, accedeixen a la realitat física, entesa com a espais, processos o objectes, proporcionant així experiències d’aprenentatge més riques i immersives.

Altres autors com Cabrero,J i Barrosso,J (2016), en el seu informe, capacitats educatives de la realitat augmentada [2], consideren la realitat aumentada com una tecnologia emergent que se situarà dins de les universitats en un període de 3 a 5 anys.

L’aplicació de la RA (realitat augmentada) augmenta la seva presencia en àmbits com ara l’arqueologia ja que pot permetre, per exemple, passejar entre les restes i veure el seu estat original tridimensionalment. A més, a diferència de la realitat virtual, la realitat augmentada dóna l’oportunitat de formar part del fenomen, de l’entorn o de l’objecte estudiat i entrar dins la realitat que el recrea.

Aplicacions educatives de realitat augmentada[modifica]

Aquesta és una tecnologia que està creixent i cada vegada són més les aplicacions que es poden trobar per complementar la formació dins o fora de les aules.

Una de les aplicacions més conegudes de la realitat augmentada en educació potser sigui Magic Book del grup actiu HIT de Nueva Zelanda. L'alumne llegeix un llibre real a través d'un visualitzador de mà i veu soperposats continguts virtuals a les pàgines reals. Si la imatge virtual projectada li agrada, l'alumne pot introduir-se dins de l'escenari i experimentar en un entorn virtual immersiu en matèries com volcans o el sistema solar. Els llibres augmentats són una aplicació interessant d’aquesta tecnologia dins el camp de l'educació, només amb la instal·lació d’un programa especial a l’ordinador i enfocant el llibre amb una càmera web, es poden visualitzar els objectes de realitat augmentada.

Google Sky ma

p és una aplicació per Android gratuïta que ofereix informació de les constel·lacions i estrelles. Només enfocant la càmera web del telèfon mòbil intel·ligent cap el cel ens permet identificar les estrelles, estructures celestes, satèl·lits o planetes.

FETCH! Lunch Rush és una aplicació dirigida als alumnes de primària i el seu objectiu és la materia de matemàtiques, ensenyar a sumar i restar i resolució de problemes simples. Aquesta versió és gratuita i està disponible en Inglés. Aurasma és una de les aplicacions més esteses en l’ús de la docència, la seva descarga és gratuïta i permet crear escenaris de realitat augmentada a qualsevol imatge real. La càmera web identifica els objectes que té el davant i els relaciona amb la informació virtual mostrant ambdós escenaris. 

Equips d'investigació de realitat augmentada en educació[modifica]

Aumenta.mee és un grup de treball de l’associació Espiral, educació i tecnologia que neix el 2013 enfocat el món de la realitat augmentada aplicada a l’educació. Neix de l’afany investigador, didàctic i divulgatiu amb l’objectiu d’apropar aquesta tecnologia el gran públic i en especial a les aules. Volen ser una finestra a les millors experiències educatives augmentades gràcies a la seva trobada anual on s’ofereixen tallers i exposicions dels millors artífexs del sector de la realitat augmentada.

Conclusions[modifica]

La realitat augmentada és una tecnologia amb molt futur i que actualment està vivint un procés de creixement. En bona part, les possibilitats que aquesta tecnologia pot donar en l’educació estan encara per descobrir i depenen més del que siguem capaços d’imaginar i idear com a aplicacions pedagògiques que de les possibilitats de la tecnologia en si.

Referències[modifica]

  1. Informe Horitzon, Edició Iberoamericana (2010) . Publicació del New Media Consortium i la Universitat Oberta de Catalunya.
  2. Realidad Aumentada en la Educación: una tecnología emergente. Basogain, M. Olabe, K. Espinosa, C. Rouèche y J.C. Olabe. Escuela Superior de Ingeniería de Bilbao.
  3. REALIDAD AUMENTADA Y EDUCACIÓN: ANÁLISIS DE EXPERIENCIAS PRÁCTICAS. Prendes, C. (2015) Consejería de educación de la Región de Murcia. IES Beniaján
  4. Realidad aumentada: Tecnología para la formación. Cabero, J. y García, F (2015). Revista de Medios y Educación, núm. 49
  5. Possibilidades educativas de la realidad aumentada. Cabrero, J y Borroso,J (2016). neew aproveches in educational research

Enllaços interessants[modifica]