Rebecca Makkai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRebecca Makkai

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 abril 1978 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióMiddlebury College
Universitat Washington i Lee
Lake Forest Academy Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFicció literària i activitat literària Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciónovel·lista, escriptora, educadora Modifica el valor a Wikidata
Participà en
Ubud Writers & Readers Festival 2023 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
PareÁdám Makkai Modifica el valor a Wikidata
Premis

Twitter (X): rebeccamakkai Modifica el valor a Wikidata

Rebecca Makkai (nascuda el 20 d'abril de 1978) és una novel·lista i escriptora de contes estatunidenca.

Biografia[modifica]

Makkai va créixer a Lake Bluff, Illinois. És filla dels professors de lingüística Valerie Becker Makkai i Ádám Makkai, un refugiat als EUA després de la revolució hongaresa de 1956. La seva àvia paterna, Rózsa Ignácz, era una coneguda actriu i novel·lista a Hongria. Makkai es va graduar a la Lake Forest Academy i va assistir a la Washington and Lee University, on es va graduar amb un B.A. en anglès. Més tard va obtenir un màster a la Bread Loaf School of English del Middlebury College.[1][2]

Makkai ha impartit classes al Taller d'Escriptors d'Iowa i forma part de les facultats de MFA de la Universitat de Sierra Nevada i la Universitat Northwestern. Makkai també ha ensenyat al Lake Forest College i ha ocupat la Càtedra Mackey d'Escriptura Creativa al Beloit College de Wisconsin. Té dos fills i viu a Lake Forest, Illinois.[3][4]

Trajectòria[modifica]

La novel·la debut de Makkai, The Borrower, es va publicar el juny de 2011. Va ser traduïda a set idiomes.

La seva segona novel·la, The Hundred-Year House, està ambientada als suburbis del nord de Chicago, i va ser publicada per Viking/Penguin el juliol de 2014. Va rebre ressenyes destacades a Booklist, Publishers Weekly i Library Journal. El llibre va guanyar el premi Novel·la de l'any 2015 de la Chicago Writers Association i va ser nomenat millor llibre de 2014 per BookPage.

La tercera novel·la de Makkai, titulada The Great Believers, està ambientada durant l'epidèmia de sida a Chicago dels anys vuitanta i va ser publicada per Viking/Penguin Random House el juny de 2018. The Great Believers va guanyar la Medalla Andrew Carnegie a l'excel·lència en la ficció el 2019 i va ser finalista del National Book Award de ficció del 2018. També va ser finalista del Premi Pulitzer de ficció 2019, i va guanyar el LA Times Book Prize i el Chicago Review of Books Award.

La col·lecció de contes de debut de Makkai, Music for Wartime, va ser publicada el 2015. Els seus contes breus s'han anatologitzat a The Best American Short Stories 2008, 2009, 2010 i 2011 i també a The Best American Norequired Reading 2009 i 2016; va rebre un premi Pushcart 2017, una beca NEA 2014 i una beca de la Fundació Guggenheim 2022. La ficció de Makkai també ha aparegut a The New Yorker, Ploughshares, Tin House, The Threepenny Review, New England Review i Shenandoah.

A Catalunya, la seva obra Els grans optimistes obra va guanyar el Premi Llibreter el 2022. Vull fer-te algunes preguntes és la seva segona novel·la traduïda al català i ha estat considerada una de les millors novel·les de l'any per The New Yorker, Time o The Guardian, entre d'altres.

Obres[modifica]

Novel·les[modifica]

  • The Borrower, Viking (2011)
  • The Hundred-Year House, Viking (2014)

Reculls de contes[modifica]

  • Music for Wartime, Viking (June 2015)

Referències[modifica]

  1. «Review: Rebecca Makkai's 'Music for Wartime,' Stories With Echoes of Loss». The New York Times, 07-07-2015.
  2. «Faculty of the Master of Arts in Writing». Northwestern University School of Professional Studies. [Consulta: December 7, 2020].
  3. Borrelli, Christopher. «Rebecca Makkai, author of Chicago-set 'The Great Believers,' knows the value of diligence». Chicago Tribune, June 20, 2018. [Consulta: December 7, 2020].
  4. Jennings, Matt. «A Conversation with Rebecca Makkai». Middlebury Magazine, July 26, 2019. [Consulta: December 7, 2020].
  5. Nopca, Jordi. «Deu llibres d'una ambició sense límits», 19-08-2022. [Consulta: 2 març 2024].