Receptor d'acetilcolina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Receptor d'acetilcolina (nicotinic) heteropentamer, Torpedo marmorata.
Estructura molecular de l'acetilcolina.

Un receptor d'acetilcolina (AChR) és una proteïna integral de membrana que respon a la unió del neurotransmissor acetilcolina. Es troba principalment en les terminacions neuromusculars i tant en el sistema nerviós central com en el perifèric.[1]

Característiques[modifica]

El receptor de l'acetilcolina és una proteïna composta per cinc subunitats, anomenades alfa (dues d'elles), beta, gamma i delta (α, α, β, y δ respectivament).[1] Les miofibrilles s'acoblen al sarcoplasma per unitats motrius GAP ubicades a la perifèria del sarcoplasma.

Classificació[modifica]

Com la resta dels receptors transmembrana, el receptor de l'acetilcolina es classifica segons la seva farmacologia, per l'afinitat i sensibilitat a diferents molècules.

Paper en la salut i la malaltia[modifica]

Els receptors d'acetilcolina nicotínics poden ser bloquejats pel curare, hexametoni i les toxines present en els verins de les serps i alguns peixos com la α-bungarotoxina. Medicaments com els relaxadors de músculs s'uneixen reversiblement als receptors nicotínics i es fan servir en l'anestèsia.

Els receptors nicotínics són els principals mediadors dels efectes de la nicotina. En la miastènia greu el receptor a NMJ s'activa per anticosssos donant la feblesa als músculs. Els receptors muscarínics poden ser bloquejats per l'atropina i l'escopolamina.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:Receptor d'acetilcolina