Regència Italiana del Carnaro

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Regència Italiana del Carnaro

Ciutat estat corporatiu

Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg
1920 Flag of the Free State of Fiume.svg

de}}} {{{common_name}}}

Bandera

Lema nacional: Quis contra nos?
(lat., Qui pot estar en contra nostra?)
Capital Fiume
Idioma oficial italià
Altres idiomes istriot
Moneda Corona Austrohongaresa, lira italiana, dinar iugoslau

Història

 • Establiment 8 de setembre de 1920
Forma de govern república democràtica
Comandant
Gabriele D'Annunzio

La Regència italiana del Carnaro va ser proclamada com a entitat estatal pel poeta, militar i polític Gabriele D'Annunzio el 8 de setembre de 1920, a la ciutat de Fiume (ara Croàcia). Aquest estat, que va ser nomenat després que el golf del mateix nom en el qual es troba, va ser reconegut només per la Unió Soviètica i va ser reemplaçat per l'Estat lliure de Fiume al desembre d'aquest mateix any. L'objectiu de l'Estat era unir-se al Regne d'Itàlia, a causa de la manca d'annexió després de la Primera Guerra Mundial (l’anomenada "victòria mutilada").

Introducció: Conferència de Pau de París[modifica | modifica el codi]

A fi de la Primera Guerra Mundial, la ciutat de Fiume - anteriorment part del Regne d'Hongria, però habitada principalment per italians (60% de la població), amb una minoria de croats (24%), eslovens (6%), hongaresos i alemanys - que aviat es va convertir en objecte de disputa entre Itàlia i el nou Regne dels Serbis, Croats i Eslovens: dos Consells Nacionals, respectivament, va proclamar l'annexió al Regne d'Itàlia i el que aviat seria anomenat Iugoslàvia.

A la Conferència de Pau de París (1919) es va debatre el futur de la ciutat de Fiume, que ja està a Hongria havia estat un "corpus separatum" a la frontera entre Ístria austríaca i Croàcia-Eslavònia hongaresa, i que alguns volien construir un Estat independent. Els iugoslaus reclamaven Ístria, Dalmàcia i Venècia Júlia, incloent Gorizia i Trieste. Els sotasignats italians a París, dirigit pel primer ministre Vittorio Emanuele Orlando, va objectar que aquests territoris se'ls va prometre a Itàlia en virtut de la Tractat de Londres (26 abril 1915) i de fet també va reclamar oficialment Fiume basat en criteris etnolingüístics (la majoria de Fiume parlaven un dialecte venecià particular). La mesura va resultar ser un pas en fals: l'italià va acabar coll'indebolirsi posició negociadora, perquè Fiume no va ser inclòs en la compensació territorial del Tractat de Londres, i va ser acusat d'Itàlia imperialisme.

La forta oposició de Wilson, qui es va traslladar al lloc la proposta d'erigir la ciutat-estat lliure, 24 d'abril 1919 Orlando va respondre amb abandonament dramàtic de la Conferència de Pau. Les negociacions es van reprendre algunes setmanes més tard, però la posició italiana s'havia vist compromesa i, sota la pressió de les altres potències de l'Entesa, Orlando va renunciar a Fiume (que hauria d'haver estat una ciutat-estat lliure) i una gran part de Dalmàcia. A això va seguir una crisi de govern a Itàlia, on va ser substituït per Orlando Francesco Saverio Nitti i va assenyalar com a responsable de la "Victòria mutilada".

El primer període D'Annunzio: la nit de Ronchi[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Empresa de Fiume

En aquesta conjuntura va ser decisiva intervenció D'Annunzio, qui va prendre la iniciativa i es va adreçar a un grup de 2.600 irregulars nacionalistes Ronchi, a prop de Monfalcone. En una marxa d'uns 70 km, el poeta va portar als seus "legionaris" fins a Fiume, prenent possessió el 12 de setembre de 1919, amb vista a l'annexió al Regne d'Itàlia, mentre que les forces d'ocupació franco-anglo-estatunidenques van preferir abstenir d'una intervenció armada.

Els legionaris amb l'esperança de facilitar l'annexió italiana de la ciutat, però la reacció del govern va ser parar el cop. Tanmateix, poc s'ha compromès a canviar l'estat de les coses: Badoglio, la responsabilitat de prendre mesures contra els ocupants, només aplicar un bloc de subministrament que es poden eludir fàcilment per una campanya de recaptació de fons executats pel director d'Il Popolo d'Italia, Benito Mussolini.

El segon període D'Annunzio: la proclamació de la Regència[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Carta Carnaro
Fitxer:Proclamazione della Reggenza italiana del Carnaro.jpg
Proclamació de la Regència italiana de Carnaro

.

Gràcies a la gran incertesa que regnava tant a Itàlia (caiguda del govern de Nitti, maig de 1920) com a l'estranger, l'ocupació de Fiume va continuar durant mesos i el 8 de setembre de 1920, D'Annunzio va establir la Regència italiana del Carnaro oficialment proclamada el 12 d'agost 1920.


Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a [[Q:La vostra vittoria è in voi. Nessuno può salvarvi, nessuno vi salverà: non il Governo d'Italia che è insipiente ed è impotente come tutti gli antecessori; non la nazione italiana che, dopo la vendemmia della guerra, si lascia pigiare dai piedi sporchi dei disertori e dei traditori come un mucchio di vinacce da far l'acquerello.....Domando alla Città di vita un atto di vita. Fondiamo in Fiume d'Itallia, nella Marca Orientale d'Italia, lo Stato Libero del Carnaro.|Dal discorso di D'Annunzio del 12 agosto 1920 in cui proclamò la Reggenza Italiana del Carnaro]]
« La seva victòria està en tu. Ningú pot salvar, ningú et salvarà, no el govern d'Itàlia, es va traslladar és ignorant i indefens com tots els seus predecessors, no de la nació italiana, després de la collita de la guerra, deixant als peus bruts prement els desertors i traïdors com pila de brisa pel que fa a l'aquarel·la ..... Li demano a la vida de la ciutat un acte de la vida. Combinar Fiume d'Itàlia, a Brand Orient d'Itàlia, l'Estat Lliure del Carnaro »
— . Des del discurs d'Annunzio del 12 d'agost de 1920 que va proclamar la Regència italiana del Carnaro

La regència va ser dotada amb una constitució (laCarta del Carnaro, escrit pel cap de l'Estat Major Alceste De Ambris, però alterat pel mateix poeta) alhora, d'Annunzio va posar al capdavant del nou govern, proclamant Duce.

Epíleg: El Tractat de Rapallo i el Nadal Sagnant[modifica | modifica el codi]

Plantilla:Vedi anche

Carlo Sforza

Amb la instal·lació del govern de Giovanni Giolitti el (15 d'abril de 1920), el Ministeri d'Afers Exteriors italià va ser confiada a Carlo Sforza. Diplomàtic de carrera, Sforza va prendre mesures per assegurar-se que les relacions entre Itàlia i el govern iugoslau, tot i la iniciativa d'Annunzio, va iniciar cap a la normalització. Els dos governs, de fet, van decidir reunir-se en territori italià, el 7 de novembre de 1920, a la Vila Spinola (ara conegut com a Vila del Tractat), amb Rapallo. Les negociacions van durar uns pocs dies i el 12 de novembre de 1920, amb la signatura de la Tractat de Rapallo, Itàlia i el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens van reconèixer, amb consens, Fiume com un estat lliure i independent i establir les seves fronteres (ajustant exactament a la conca dels Alps Julians).

La negativa de d'Annunzio, de deixar la "Regència", Fiume estava completament envoltada i en el matí de la vigília de Nadal va ser atacada i va causar unes cinquanta víctimes (Nadal 1920) i l'eliminació dels legionaris (31 de desembre de 1920).

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Reggenza Italiana del Carnaro. Ordinamento militare dell'Esercito liberatore, Fiume d'Italia, 1920.
  • Ferdinando Gerra, L'impresa di Fiume, Longanesi, Milano 1974.
  • Mario Lazzarini, L'impresa di Fiume, Italia Editrice, Campobasso 1995
  • Michael A. Ledeen, D'Annunzio a Fiume, Laterza, Bari 1975.
  • Giacomo Properzj Natale di sangue, D'Annunzio a Fiume, Mursia Editore, Milano (2010) ISBN 9788842544258