Regalià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRegalià

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle III Modifica el valor a Wikidata
Dàcia Modifica el valor a Wikidata
Mort260 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Carnunt Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Emperador romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeSulpicia Dryantilla (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsGaius Cassius Regallianus (en) Tradueix (ancestre) Modifica el valor a Wikidata

Regalià (en llatí Regalianus tal com apareix a les monedes), o també Regallianus o Regillianus segons Víctor i Zòsim, va ser un dels trenta tirans que Trebel·li Pol·lió descriu a la Historia Augusta. Va ser un usurpador del tron imperial romà. Era d'ascendència dàcia i fins i tot s'ha dit que era parent de Decèbal. Segurament tenia rang senatorial.

Es va distingir pels seus èxits militars en les lluites a la frontera il·líria i va obtenir una important recomanació de Claudi (després Claudi II el Gòtic). Més endavant va ser elevat a un alt comandament per Valerià I. L'any 260 els notables de Mèsia, alarmats per les crueltats de Gal·liè contra els que havien donar suport a la rebel·lió d'Ingenu a Pannònia, i amb el suport dels legionaris de la província, el van proclamar emperador, i va elevar a la seva dona Sulpícia Driantil·la al rang d'augusta.

Va lluitar amb èxit contra els sàrmates, però després de la victòria els mateixos soldats i notables, aliats als roxolans, el van matar.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 642.