Regió7

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Regió 7)
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesRegió7
Regio7portada.jpg
Tipus diari
Tema Informació general
Llengua Català
Periodicitat Diari
Àmbit Catalunya central
Direcció Marc Marcè i Casaponsa
Adreça Carrer Sant Antoni Maria Claret 32, 08243 Manresa
Editorial Edicions Intercomarcals SA, grup EPI
Estat Espanya
Identificadors
ISSN 1137-5655
Enllaços
Lloc web [www.regio7.cat www.regio7.cat]
Modifica dades a Wikidata

Regió7 és un diari en llengua catalana publicat a la Catalunya central. Va néixer a Manresa (Bages) l'any 1978. Publica informació general i informació local de les comarques del Bages, el Solsonès, el Berguedà, la Cerdanya (des de 1986), l'Alt Urgell, el sector nord del Baix Llobregat (1994) i l'Anoia (des de 1995). El seu subtítol és «El diari de la Catalunya central». Forma part del Grup Regió7, grup de comunicació que inclou el diari, la seva web i Imprintsa. El 2001 creà la Coordinadora de Mitjans amb vuit publicacions catalanes més.

L'empresa editora és Edicions Intercomarcals SA (EISA), del grup Editorial Prensa Ibérica (EPI), empresa amb seu a Barcelona propietària de 16 diaris locals i regionals. Té un tiratge d'uns 10.000 exemplars diaris. L'audiència mitjana diària és de 58.000 lectors segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, que situa el diari com a líder d'audiència entre tota la premsa diària a les comarques del Bages, el Berguedà i el Solsonès.

Història[modifica]

Edicions Intercomarcals (EISA) va ser creada el 1978 a Manresa per un grup de periodistes que van promoure la compra popular d'accions entre centenars de particulars del Bages, el Berguedà i el Solsonès. D'aquesta manera el diari va néixer amb sis-cents accionistes, cap dels quals no posseïa més del 3% del capital. Més endavant aquest límit va créixer fins al 4,5%.

El primer número de Regió7 es va publicar el 30 de gener del 1978, amb 2.500 exemplars, just acabada de ser aprovada la Constitució Espanyola. Arrencà amb la redacció instal·lada a la Muralla de Sant Domènech, amb cinc redactors i una cinquantena de col·laboradors. Llavors era un bisetmanari que apareixia els dimarts i dissabtes i es distribuïa al Bages, Berguedà i Solsonès, i a l'Alta Segarra. La periodicitat va anar augmentant: el 1981 s'hi va afegir el dijous; el 1983 el dilluns; el 1990 el dimecres i divendres; i el 2001 el diumenge, de manera que es va arribar a tots els dies de la setmana. Els primers ordinadors arriben a la redacció el 1985. El Regió 7 va ser força pioner pel que fa a la informàtica en els diaris comarcals catalans.

L'àmbit geogràfic va créixer amb la incorporació de la Cerdanya i l'Alt Urgell el 1986, el Baix Llobregat Nord el 1994, i l'Anoia el 1995. L'any 1995 adquirí l'històric Diari d'Igualada, i d'aquesta manera creà una edició exclusivament per la comarca de l'Anoia, amb redacció a Igualada i continguts diferents de l'edició que es distribuïa a la resta de comarques. El 2009 les dues edicions es van fondre en una de sola.

El 1990 Edicions Intercomarcals adquirí una antiga fàbrica tèxtil de Manresa amb 1650 metres quadrats de superfície com a nova seu de l'empresa editora de Regió7. L'any 1993 EISA va crear Impressions Intercomarcals SA i aquell any estrenà a Sant Fruitós de Bages una planta d'arts gràfiques per imprimir el diari i moltes altres publicacions. A finals del 2001 el Grup Regió7 inaugurà Televisió de Manresa, coneguda popularment com a TVM, ubicada al mateix edifici. El 2006, per recomanació del consell d'administració, els accionistes d'EISA van vendre les seves accions a Editorial Prensa Ibérica (EPI), que esdevingué propietària del diari i de la planta gràfica. El mateix any s'estrena un nou equipament editorial, més avançat i Imprintsa estrenà una rotativa amb tecnologia més avançada.

L'any 2008 celebrà el 30è aniversari, amb un grup format per 200 treballadors i 1500 col·laboradors (articulistes, corresponsals i il·lustradors i dibuixants), i delegacions a Manresa (seu central), al Berguedà, al Solsonès, a Puigcerdà, a Igualada i a Barcelona.

En un futur té previst d'instal·lar a l'edifici del grup un auditori per a cent persones i una sala d'exposicions.

Equip directiu[modifica]

El primer president del consell d'administració va ser el periodista Gonçal Mazcuñán i Boix, membre del grup promotor, que al cap de poc va cedir el lloc a Josep Camprubí i Casas, activista cultural de Manresa. El primer director fou Jordi Comellas i Novell, rellevat per Gonçal Mazcuñán l'any 1981. L'any 2006, arran del canvi de propietat, Mazcuñán esdevingué president executiu del consell d'administració, i el llavors subdirector, Marc Marcè i Casaponsa, fou nomenat director.

Marc Marcè i Casaponsa (Manresa, 1963) és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha cursat estudis sobre comunicació a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), el 1998. Va començar com a crític musical a Gazeta de Manresa, el 1980, va ser responsable de la secció d'espectacles de El Pla de Bages fins a la seva desaparició i es va incorporar a Regió7 el 1984. N'ha estat cap de Cultures, de Societat i subdirector. Ha estat col·laborador de Ràdio 4.

Actualment l'equip responsable de la redacció es completa amb Xavier Domènech i Sala com a director adjunt, Enric Badia, Salvador Redó, Carles Blaya, Francesc Galindo, David Bicollé, Susana Paz i Xavier Prunés com a caps d'àrea i de secció.

La gerència i direcció comercial és responsabilitat de Fèlix Noguera i Carrillo.

Seccions i suplements[modifica]

Regió7 dedica la major part de l'espai redaccional a informar sobre les comarques de la seva àrea. La primera part del diari s'obre amb un Tema del Dia, seguit de la informació local organitzada en àrees geogràfiques. Després es troben les pàgines d'informació de la resta de Catalunya i el món, sota l'epígraf Arreu, i les seccions temàtiques: Economia, Esports i Cultures (que inclou Espectacles i Comunicació). També hi ha seccions diàries de Fet Divers, Opinió i Serveis.

Els suplements de periodicitat setmanal són: Dilluns Esportiu; Aula (dedicat a l'ensenyament primari i secundari), els dimarts; Tot Esport (dedicat a l'esport base i amateur), els dijous; D'entrada (espectacles i propostes culturals per al cap de setmana), els divendres; 7D (resum de la setmana), Revista (reportatges i divulgació), Classificats i Motor, els dissabtes; i Viure Diumenge (lectura i consells) els diumenges.

Els dissabtes es publica el suplement Berguedà Setmanal, que es distribueix només en aquesta comarca, i cada mes edita la publicació gratuïta Al Dia, que es distribueix al Baix Llobregat Nord. En diversos moments de l'any es publiquen suplements especials, en ocasió de fires i festes. Cada any, la setmana de Sant Jordi (abril), es publica el suplement «Dossier Catalunya central», que tracta en profunditat un tema de gran abast social que sigui al mateix temps actual i transcendent.

Contingut periodístic[modifica]

Les pàgines del Regió 7 es solen distribuir sempre de la mateixa manera. Hi ha: Societat Opinió Arreu Economia Esports Cultura Comunicació Serveis Portada i Contraportada Publicitat

Hi ha quatre fonts concretes: Calendari: partits, exposicions, fires... Esdeveniments inesperats: crims i altres successos Creació pròpia: reportatges i notícies Agència: EFE, ACN entre d'altres

Característiques formals del disseny[modifica]

Pel que fa a la tipografia, s'utilitzen dos tipus: Utopia (la principal) i Neo Sans Pro. No són tipografies dissenyades expressament pel diari, per raons econòmiques. Però es procura barrejar les dues per tal de donar un toc elegant i ritme. La qualitat de la impressió i el color han permès que es puguin fer servir aquestes tipografies, quan fa anys era totalment impensable. La grandària de les lletres es tria en funció del nombre de columnes que tingui la pàgina.

La pàgina en total mesura 354,5 mil·límetres d'alçada per 256 d'amplada, la taca de tinta mesura 390 per 289.

El Regió 7 es publica íntegrament a color.

La redacció disposa d'un llibre d'estil amb dades concretes sobre com han de ser les pàgines pel que fa al disseny i estil. També hi ha un llibre de maquetes que tot redactor disposa en el seu ordinador i que s'hi poden introduir modificacions sempre que s'adaptin al llibre d'estil gràfic.

La paginació sol tenir una mitjana de 48 i 56 pàgines, segons si hi ha suplements, revistes i la publicitat. Per això els caps de setmana el diari té més pàgines. No hi ha límit, la rotativa permet molta paginació.

Premis[modifica]

Entre d'altres, Regió7 ha rebut diverses vegades el Premi Nacional de Periodisme de la Generalitat de Catalunya i el Premi Tasis-Torrent de Premsa Comarcal, que atorga la Diputació de Barcelona.

Regió7 convoca cada any uns premis de reconeixement als protagonistes de l'actualitat. D'aquests, tres són designats pels lectors i espectadors en votació oberta (premis Popular, Estrella i Estrellat) i sis per un jurat qualificat (premis Cultura, Esport, Economia, Comunicació, Ambaixador i Actius Socials).

web[modifica]

L'empresa editora de Regió7, EISA, va gestionar fins al 2014 Televisió de Manresa (TVM), continuadora de la televisió local Tele Set, que va començar a emetre l'any 1984. TVM és titular d'una llicència d'emissió en TDT local pel canal 49. Aquest canal és utilitzat en aquests moments per una televisió berguedana.

Regió7 és a la web a través del lloc Regio7.cat, gestionat per Intercomarcals Media SL. El lloc inclou seccions pròpies de serveis, publicitat i participació. El 2014 va superar els 10.000 usuaris únics de mitjana diària.

Enllaços externs[modifica]