Regió Policial Central

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióRegió Policial Central
Organització i govern
Part de Comissaria General Territorial
Modifica les dades a Wikidata
La RPC i les seves comissaries.[1]

La Regió Policial Central, o RPC, és l'organisme territorial dels Mossos d'Esquadra que s'encarrega d'oferir els serveis policials bàsics a les comarques del centre del país.

Funcions i àmbit territorial[modifica]

Les seves funcions consisteixen a dirigir els serveis bàsics de seguretat ciutadana, d'investigació, de policia científica i de trànsit.[2]

Les comarques que integren aquesta regió són: el Berguedà, el Solsonès, Osona, el Bages i l'Anoia. Actualment està coberta per un total de 925 mossos i mosses.[3]

Estructura de la Regió Policial Central[modifica]

La Regió Policial Central està integrada sota l'organigrama de la Comissaria General Territorial.

Comandament[modifica]

La regió té dos comandaments, els quals són la màxima representació institucional de la policia catalana al territori de la regió:

 1. un Cap
 2. un Sotscap, subordinat a les ordres del primer

Sota les ordres de la persona cap, ambdós són els responsables de garantir les funcions que la regió policial té encomanades. La tasca de la persona sotscap és la d'ajudar el seu cap amb les accions que aquest li delegui o substituir-lo en cas d'absència.[2] Ells són qui comanden a un nivell superior els caps que gestionen les diverses àrees policials amb què compta la regió.

El comandament de la RPC està instal·lat a la comissaria de l'Àrea Bàsica Policial de la Manresa. Des del desembre del 2009 el cap de la RPC és el comissari Joan Francesc Martínez Roma.[4]

L'estructura orgànica[modifica]

La Regió Policial Central està integrada per set àrees policials diverses (cinc de les quals són àrees bàsiques policials) i per quatre unitats.[5]

 • Àrea Regional de Trànsit (ART): vigilen i regulen el trànsit a les carreteres interurbanes de la regió, denuncien qui infringeixi la normativa de trànsit i assumeix tasques d'auxili de la ciutadania en vies públiques.
 • Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO): dóna un suport extra a les ABP de la regió, quan ho necessiten, en tasques d'ordre públic o que requereixen una especialització (medi ambient, tir, explosius...).
 • ABP Bages: Àrea Bàsica Policial que comprèn la comarca homònima. A Manresa hi ha la seu de la RPC.
 • ABP Osona: Àrea Bàsica Policial que comprèn la comarca homònima.
 • ABP Berguedà: Àrea Bàsica Policial que comprèn la comarca homònima.
 • ABP Solsonès: Àrea Bàsica Policial que comprèn la comarca homònima.
 • ABP Anoia: Àrea Bàsica Policial que comprèn la comarca homònima.
 • Sala Regional de Comandament (SRC): gestiona les incidències i els serveis planificats mobilitzant els recursos regionals, manté la comunicació amb el cap regional, coordina les operacions extraordinàries i en cas d'emergència estableix la sala de control avançat i la taula de crisi.
 • Unitat Regional de Proximitat i Atenció Ciutadana (URPAC): supervisa les Oficines d'Atenció Ciutadana de cada ABP.
 • Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA): investiga i inspecciona els il·lícits administratius que es puguin cometre a la regió.
 • Oficina de Suport: assessora el cap de la RPC i gestiona operativament els seus recursos humans i materials.

Referències[modifica]

 1. Comissaries al web dels Mossos.
 2. 2,0 2,1 Guia d'Estudi per a l'Accés a la PG-ME Tema C4, p. 203. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «gencat» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
 3. Nota de premsa sobre els efectius de la policia catalana l'octubre de 2011 [darrera consulta: 2 d'octubre de 2011].
 4. Nota de premsa del seu nomenament.
 5. Fitxa de la Generalitat sobre la RPC

Coord.: 41° 56′ 1.78″ N, 1° 51′ 53.75″ E / 41.9338278°N,1.8649306°E / 41.9338278; 1.8649306