Regió Policial Girona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióRegió Policial Girona
Organització i govern
Part deComissaria General Territorial
Modifica les dades a Wikidata
La RPG i les seves comissaries.[1]

La Regió Policial Girona, o RPG, és l'organisme territorial dels Mossos d'Esquadra que s'encarrega d'oferir els serveis policials bàsics a les comarques nord-est del país.

Funcions i àmbit territorial[modifica]

Les seves funcions consisteixen a dirigir els serveis bàsics de seguretat ciutadana, d'investigació, de policia científica i de trànsit.[2]

Les comarques que integren aquesta regió són: el Ripollès, la Garrotxa, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva. Actualment està coberta per un total de 1.891 mossos i mosses.[3]

Estructura de la Regió Policial Girona[modifica]

La Regió Policial Girona està integrada sota l'organigrama de la Comissaria General Territorial.

Comandament[modifica]

Comissari Joaquim Belenguer, cap de la Regió Policial de Girona (RPG) en els períodes 2005-2007 i 2009-2014.

La regió té dos comandaments, els quals són la màxima representació institucional de la policia catalana al territori de la regió:

 1. un Cap
 2. un Sotscap, subordinat a les ordres del primer

Sota les ordres de la persona cap, ambdós són els responsables de garantir les funcions que la regió policial té encomanades. La tasca de la persona sotscap és la d'ajudar el seu cap amb les accions que aquest li delegui o substituir-lo en cas d'absència.[2] Ells són qui comanden a un nivell superior els caps que gestionen les diverses àrees policials amb què compta la regió.

El comandament de la RPG està instal·lat a la comissaria de l'Àrea Bàsica Policial de Girona (carrer Vista Alegre nº5). Durant els períodes 2005-2007 i 2009-2014 el cap de la RPG va ser el comissari Joaquim Belenguer. Des de l'octubre de 2014, el comandament en cap de la regió va passar a ser el comissari Josep Milán, que anteriorment havia ocupat el càrrec de comissari en cap del cos des del 2007 al 2013.

L'estructura orgànica[modifica]

La Regió Policial Girona està integrada per onze àrees policials diverses (nou de les quals són àrees bàsiques policials) i per quatre unitats.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

 • Àrea Regional de Trànsit (ART): vigilen i regulen el trànsit a les carreteres interurbanes de la regió, denuncien qui infringeixi la normativa de trànsit i assumeix tasques d'auxili de la ciutadania en vies públiques.
 • Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO): dóna un suport extra a les ABP de la regió, quan ho necessiten, en tasques d'ordre públic o que requereixen una especialització (medi ambient, tir, explosius...).
 • ABP Gironès, Pla de l'Estany: Àrea Bàsica Policial que comprèn les comarques homònimes. A Girona hi ha la seu de la RPG.
 • ABP Alt Empordà - Figueres: Àrea Bàsica Policial que comprèn la part oest de la comarca homònima.
 • ABP Alt Empordà - Roses: Àrea Bàsica Policial que comprèn la part est de la comarca homònima.
 • ABP Baix Empordà - La Bisbal: Àrea Bàsica Policial que comprèn la part nord de la comarca homònima.
 • ABP Baix Empordà - Sant Feliu de Guíxols: Àrea Bàsica Policial que comprèn la part sud de la comarca homònima.
 • ABP Selva Litoral: Àrea Bàsica Policial que comprèn la part costanera de la comarca homònima.
 • ABP Selva Interior: Àrea Bàsica Policial que comprèn la part interior de la comarca homònima.
 • ABP Garrotxa: Àrea Bàsica Policial que comprèn la comarca homònima.
 • ABP Ripollès: Àrea Bàsica Policial que comprèn la comarca homònima.
 • Sala Regional de Comandament (SRC): gestiona les incidències i els serveis planificats mobilitzant els recursos regionals, manté la comunicació amb el cap regional, coordina les operacions extraordinàries i en cas d'emergència estableix la sala de control avançat i la taula de crisi.
 • Unitat Regional de Proximitat i Atenció Ciutadana (URPAC): supervisa les Oficines d'Atenció Ciutadana de cada ABP.
 • Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA): investiga i inspecciona els il·lícits administratius que es puguin cometre a la regió.
 • Oficina de Suport: assessora el cap de la RPG i gestiona operativament els seus recursos humans i materials.

Referències[modifica]

 1. Comissaries al web dels Mossos.
 2. 2,0 2,1 Guia d'Estudi per a l'Accés a la PG-ME Tema C4, p. 203. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «gencat» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
 3. Notícia de El Punt Avui on es veuen reflectits els efectius de la policia catalana a la demarcació gironina a data de 2013.

Coord.: 42° 1′ 25.2″ N, 2° 46′ 26.57″ E / 42.023667°N,2.7740472°E / 42.023667; 2.7740472