Regió Policial Ponent

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióRegió Policial Ponent
Organització i govern
Part deComissaria General Territorial
Modifica les dades a Wikidata
La RPP i les seves comissaries.[1]

La Regió Policial Ponent, o RPP, és l'organisme territorial dels Mossos d'Esquadra que s'encarrega d'oferir els serveis policials bàsics a les comarques de l'oest del país, a la plana de Lleida.

Funcions i àmbit territorial[modifica]

Les seves funcions consisteixen a dirigir els serveis bàsics de seguretat ciutadana, d'investigació, de policia científica i de trànsit.[2]

Les comarques que integren aquesta regió són: la Noguera, la Segarra, l'Urgell, el Segrià, les Garrigues i el Pla d'Urgell. Actualment està coberta per un total de 945 mossos i mosses.[3]

Estructura de la Regió Policial Ponent[modifica]

La Regió Policial Ponent està integrada sota l'organigrama de la Comissaria General Territorial.

Comandament[modifica]

La regió té dos comandaments, els quals són la màxima representació institucional de la policia catalana al territori de la regió:

 1. un Cap
 2. un Sotscap, subordinat a les ordres del primer

Sota les ordres de la persona cap, ambdós són els responsables de garantir les funcions que la regió policial té encomanades. La tasca de la persona sotscap és la d'ajudar el seu cap amb les accions que aquest li delegui o substituir-lo en cas d'absència.[2] Ells són qui comanden a un nivell superior els caps que gestionen les diverses àrees policials amb què compta la regió.

El comandament de la RPP està instal·lat a la comissaria de Lleida, l'Àrea Bàsica Policial del Segrià, Garrigues, Pla d'Urgell. Des del desembre del 2009 el cap de la RPP és el comissari Joan Figuera.[4]

L'estructura orgànica[modifica]

La Regió Policial Ponent està integrada per cinc àrees policials diverses (tres de les quals són àrees bàsiques policials) i per quatre unitats.[5]

 • Àrea Regional de Trànsit (ART): vigilen i regulen el trànsit a les carreteres interurbanes de la regió, denuncien qui infringeixi la normativa de trànsit i assumeix tasques d'auxili de la ciutadania en vies públiques.
 • Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO): dóna un suport extra a les ABP de la regió, quan ho necessiten, en tasques d'ordre públic o que requereixen una especialització (medi ambient, tir, explosius...).
 • ABP Segrià, Garrigues, Pla d'Urgell: Àrea Bàsica Policial que comprèn les comarques homònimes. A Lleida hi ha la seu de la RPP.
 • ABP Segarra, Urgell: Àrea Bàsica Policial que comprèn les comarques homònimes.
 • ABP Noguera: Àrea Bàsica Policial que comprèn la comarca homònima.
 • Sala Regional de Comandament (SRC): gestiona les incidències i els serveis planificats mobilitzant els recursos regionals, manté la comunicació amb el cap regional, coordina les operacions extraordinàries i en cas d'emergència estableix la sala de control avançat i la taula de crisi.
 • Unitat Regional de Proximitat i Atenció Ciutadana (URPAC): supervisa les Oficines d'Atenció Ciutadana de cada ABP.
 • Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA): investiga i inspecciona els il·lícits administratius que es puguin cometre a la regió.
 • Oficina de Suport: assessora el cap de la RPP i gestiona operativament els seus recursos humans i materials.

Referències[modifica]

 1. Comissaries al web dels Mossos.
 2. 2,0 2,1 Guia d'Estudi per a l'Accés a la PG-ME Tema C4, p. 203. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «gencat» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
 3. Nota de premsa sobre els efectius de la policia catalana l'octubre de 2011 [darrera consulta: 2 d'octubre de 2011].
 4. Nota de premsa del seu nomenament.
 5. Fitxa de la Generalitat sobre la RPP

Coord.: 41° 42′ 16.47″ N, 0° 54′ 22.94″ E / 41.7045750°N,0.9063722°E / 41.7045750; 0.9063722