Regió eclesiàstica Sicília

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Regió eclesiàstica Sicília
Regione ecclesiastica Sicilia.png
País:Itàlia Itàlia
Territori:Sicilian Flag.svg Sicília
Metropolitànes:Arquebisbat de Palerm (4 sufragànies), Arquebisbat d'Agrigent (2 sufragànies), Arquebisbat de Catània (2 sufragànies), Arquebisbat de Messina-Lipari-Santa Lucia del Mela (2 sufragànies), Arquebisbat de Siracusa (2 sufragànies)
President:cardenal Paolo Romeo, arquebisbe metropolità de Palerm
Vicepresident:Salvatore Gristina, arquebisbe metropolità de Catània
Secretari:Carmelo Cuttitta, bisbe auxiliar de Palerm
Parròquies:1.767
Sacerdots:3.195
Sacerdots regulars:992
Sacerdots seculars:2.203
Diaques:253
Superfície:25.882
Població:5.259.126
Situació de Sicília a Itàlia

La Regió eclesiàstica Sicília és una de les setze regions eclesiàstiques en què està dividit el territori de l'Església catòlica a Itàlia. El seu territori es correspon al territori de la regió administrativa Sicília de l'estat italià.

Història[modifica]

Segurament Sicília va ser una de les primeres províncies romanes que sentí el nom de Jesucrist per a la veu de l'apòstol dels gentils, sant Pau, que viatjant cap a Roma es va aturar a Siracusa durant tres dies. Així com la nova religió catòlica es va estendre ràpidament i va ser acceptada per tots, però, la persecució anticristiana va fer moltíssims màrtirs venerats llarg dels segles, el més famosos dels quals són inclouen Santa Àgata (patrona de Catània i de l'arxidiòcesi metropolitana) que va ser martiritzada a Catània el 250; Santa Llúcia (patrona de Siracusa i de la seu metropolitana) i Sant Eupli (co-patró de la ciutat) que patí martiri al 304. I així és que l'Església Catòlica va començar a fer sentir la seva influència en l'organització dels bisbats, l'erecció de monestirs, llocs de culte i centres d'estudi, fins a l'ocupació àrab, entre els segles IX i xi, refrenant l'intens treball apostolat a terme, i cancel·lant molts signes de la presència cristiana, però amb l'arribada dels normands, la regió es va reformar cultural i espiritualment (realitzat prèviament), i va ser promogut el renaixement de la fe catòlica transmesa pels Apòstols. D'aquesta manera, la religió catòlica, va gaudir d'anys de veritable esplendor i des de llavors ha portat a la construcció de meravellosos edificis sagrats (encara presents), l'ereció de santuaris vinculats a antics i nous cultes tots ells destinats a un propòsit, per glorificar el Crist ressuscitat. Començar a difondre les festes i cerimònies que expressen la profunda fe en Déu, seguint les directrius que van venir de Roma, on l'apòstol Pere va rebre el seu martiri al turó Vaticà i des d'on els seus successors guien l'Església Catòlica.

La regió ecclesiàstica avui[modifica]

Sotsdivisions[modifica]

Aquesta regió eclesiàstica està formada per 5 províncies eclesiàstiques i una eparquia, segons la següent articulació:

Organigrama de la C.E.Si[modifica]

  • La seu de la C.E.Si es troba a Palerm.

Els membres principals de la Conferència episcopal siciliana són:

Delegats pels diversos sectors pastorals pel 2013/2017[modifica]

La regió eclesiàstica té al seu càrrec totes les àrees de la vida pastoral un dels bisbes de la regió, de manera que la divisió de responsabilitats es converteixi en una major atenció pastoral i atenció:

Arquebisbes metropolitans al càrrec[modifica]

Arquebisbes no metropolitans al càrrec[modifica]

Bisbes al càrrec[modifica]

Bisbes auxiliars[modifica]

Arquebisbes i bisbes emèrits de Sicilia, vius[modifica]

Bisbes nats, o residents de Sicilia[modifica]

Comissió episcopal per la Facultat Teològica de Sicília[modifica]

President:

Membres:

Tribunal eclesiàstic regional[modifica]

Moderador:

Diocesis sicilianes suprimides[modifica]

Enllaços externs[modifica]