Regiment de la cosa pública

De Viquipèdia
Infotaula de llibreRegiment de la cosa pública
(ca) Regiment de la Cosa Pública Modifica el valor a Wikidata
Regiment de la Cosa Publica.jpg
Portada de l'edició incunable del Regiment de la Cosa Pública (València, Cristòfor Cofman, 1499). A la dreta podem veure a Francesc Eiximenis, que ofereix als jurats de València el seu llibre. A l'esquerra podem veure l'àngel custodi de la ciutat i regne de València. Els sis Jurats de València romanen agenollats davant de la porta gòtica dels Serrans de l'antiga muralla de València Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Creació1383 Modifica el valor a Wikidata

El Regiment de la Cosa Pública és una obreta de 38 capítols escrita per Francesc Eiximenis en 1383 en català, coincidint amb la seua estada a València, i dedicada als jurats (representants municipals) d'aquesta ciutat.

Informació general[modifica]

Precisament aquesta dedicatòria als jurats ens dona la clau del seu període de composició[1] Una altra obra d'Eiximenis, el Dotzè del Crestià, que forma part de la seua obra enciclopèdica Lo Crestià, conté, en els seus capítols 357-395 el Regiment de la Cosa Pública. Com a obra autònoma sols s'edità en edició incunable impresa a València el 28 de gener de 1499 per l'impressor alemany Cristòfor Cofman.

Aquest llibre té una forta inspiració en el Communiloquium de Joan de Gal·les, OFM, com alguns estudis han demostrat.[2] D'altra banda, sembla que algunes parts d'aquesta obra no estarien escrites per Eiximenis, i podrien ser afegits posteriors. Ens referim a les famoses vint dificultats, trenta-dues belleses i conclusió del pròleg, així com la conclusió de l'epíleg.[3] El Regiment de la Cosa Pública recull molt bé les línies essencials del pensament socio-polític de Francesc Eiximenis, i exposa també les línies bàsiques del que s'ha anomenat "pactisme catalano-aragonès".

Edicions digitals[modifica]

Incunables[modifica]

  • [1] Edició a la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives.
  • [2] Edició a la Biblioteca Valenciana Digital.

El Regiment de la Cosa Pública dins les obres completes en línia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Brines, Lluís. Biografia documentada de Francesc Eiximenis. València. T-Ink Factoría de Color. 2018. P. 154, n. 22.
  2. Hauf i Valls, Albert G. "Eiximenis, Joan de Salisbury i Fr. Joan de Gal·les, OFM". Miscel·lània Sanchis Guarner, I. Quaderns de Filologia. Universitat de València. 1984. 167-174.
  3. Wittlin, Curt J. “L'edició del 1499 del Regiment de la cosa pública. Les revisions i ampliacions al text, a l'endreça i al comiat escrits per Francesc Eiximenis el 1383”. BSCC, LXIX. Oct.-Des. 1993. Quad. IV. 441-459.