Regiomontanus

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaRegiomontanus
Johannes Regiomontanus2.jpg
Regiomontanus
Dades biogràfiques
Naixement Johannes Müller von Königsberg
6 de juny de 1436
Unfinden, (Königsberg, Bavaria)
Mort 6 de juliol de 1476(1476-07-06) (als 40 anys)
Roma
Altres noms Regiomontanus
Nacionalitat Alemanya
Alma mater Universitat de Viena
Activitat professional
Director de tesi Georg von Peuerbach i Bessarió
Camp de treball Astrologia, astronomia i matemàtiques
Ocupació Matemàtiques, astronomia, astrologia
Mestres Georg von Peuerbach
Deixebles Bernhard Walther
Obra
Estudiants notables Bernhard Walther
Modifica dades a Wikidata

Johannes Müller Regiomontanus (6 de juny a Königsberg in Bayern (Franconia), 1436 - 6 de juliol a Roma, 1476 ) va ser un prolífic astrònom i matemàtic alemany. El seu nom real és Johannes Müller von Königsberg i el sobrenom Regiomontanus prové de la traducció llatina del nom de la ciutat alemanya on va néixer: Königsberg ( Montanus real o Montanus Regia ). No obstant Regiomontano va emprar en la seva vida nombrosos noms, per exemple en la seva inscripció a la Universitat apareix com Johannes Molitoris de Künigsperg en el qual empra Molitoris com a versió latinizada de 'Müller'. Existeixen altres variants que inclouen Johannes Germanus ( Joan Alemany ), Johannes Francus ( Joan de Franconia ), Johann von Künigsperg ( Joan de Königsberg ), i finalment amb accent francès Joannes de Montanus Regio .

Biografia[modifica]

Es pot dir que Regiomontano Campirano va ser veritablement un nen prodigi. Va donar mostres ben aviat d'un enorme talent mostrant a una edat primerenca gran habilitat per les matemàtiques. Com a mostra d'això, a l'edat d'onze anys ja va ingressar a la Universitat de Leipzig per estudiar dialèctica, va romandre en els estudis universitaris des de 1447 fins a 1450. Posteriorment va ingressar a la Universitat de Viena (1450) i allà va conèixer el que seria el seu professor i amic Peuerbach. Durant aquests inicis la seva principal activitat es va centrar en l'estudi de les matemàtiques, l'astronomia i la cosmologia. Va ser tan veloç en el seu aprenentatge que en acabar els seus estudis el 1452 les normes de la Universitat li exigien tenir 21 anys per poder obtenir el títol de llicenciat, i va haver d'esperar fins a arribar l'edat exigida el 1457.

Al novembre de 1457 la Facultat d'Art de la Universitat de Viena el va elegir per col·laborar amb els treballs del seu antic professor Peuerbach. En aquesta temporada Peuerbach li va ensenyar les múltiples imprecisions de les Taules alfonsines. En el terreny de l'observació astronòmica els dos astrònoms van fer observacions de Mart i van aconseguir predir correctament la seva posició. Regiomontanus donava cursos a la universitat sobre: ​​perspectiva, Geometria d'Euclides i de literatura (Bucòliques de Virgili). Durant aquest període va treballar en matemàtiques, astronomia i va construir instruments com ara astrolabis. Estava particularment interessat en la lectura de vells manuscrits i feia còpies manuscrites per al seu propi ús, algunes d'elles encara han sobreviscut al pas dels anys.

El 1461 viatja a Roma per allistar-se a les ordres del cardenal Johannes Bessarion per a poder realitzar dissenys sobre astrolabis i rellotges de sol. Durant aquesta estada a Roma (que finalitza en 1465), Regiomontanus pot llegir molts manuscrits provinents de diferents fons bibliogràfics, alguns d'ells del Vaticà.

El matemàtic de la casa reial d'Hongria Martin Bylica d'Olkusz el convida a la seva casa d'estiu perquè treballi amb ell en diverses observacions astronòmiques, posteriorment per influència de Bylica el rei Matthias Corvinus el manté durant alguns anys més a Hongria.

En 1471 viatja a Nuremberg i allà estableix un observatori amb el patrocini de Bernard Walther en el qual realitza activitats de recerca, càlcul i observació de fenòmens astronòmics. Al gener de 1472 va realitzar observacions d'un estel i el va descriure (270 anys després va ser igualment descrit per Halley i va esdevenir el cometa Halley). el 1454, gràcies a Johann Gutenberg la primera impremta a Europa comença el seu treball i Regiomontanus descobreix en aquest invent una forma de divulgar la informació, la seva passió per aquesta nova forma el porta a realitzar múltiples còpies de textos científics, en ells edita diagrames molt precisos. Entre la dècada del 70 (1471 i 1472) va actuar com a impressor a Nuremberg. Probablement fos el primer impressor de literatura científica, la seva primera obra com impressor va ser el llibre del seu ex professor Peurbach sobre la teoria dels moviments planetaris sent la següent impressió l'any 1474 en el qual edita el seu propi "Kalendarium" i seva "Ephemerides". Aquests llibres van ser reeditats moltes vegades i cal destacar la influència que van arribar a tenir sobre Cristòfor Colom i Américo Vespucio, ja que van emprar les "Ephemerides" per mesurar les longituds en el "Nou Món" acabat de descobrir.[1] Cristòfor Colom, encallat durant un any a Jamaica, va utilitzar les "Ephemerides" per a predir amb èxit un eclipsi lunar el 29 de febrer de 1504 i poder intimidar els indígenes i aconseguir queviures per a ell i al seu equip.[2]

Sobre la mort de Regiomontanus existeixen moltes hipòtesis. Segons una d'elles el mateix Regiomontanus havia anunciat que ell mateix publicaria un treball que demostraria el poc valor de les opinions d'un col·lega seu denominat George de Trebisonda en el qual demostraria com els seus treballs sobre Ptolemeu no només han estat inútils sinó que estan plens d'errors. Aquest i els rumors circulats a aquest efecte, van ser considerats potser suficient motiu per a l'assassinat de Regiomontano pels dos fills de George Trebisonda. L'altra versió és molt més probable i compte que després del desbordament del Tíber el gener de 1476 hi va haver un brot epidèmic que podria haver acabat en una plaga i que tingués a Regiomontanus com una de les seves víctimes.

Obra[modifica]

De triangulis planis et sphaericis libri

L'obra escrita de Regiomontano es pot englobar en tractats de matemàtica, centrats en el que avui s'anomena trigonometria (Es considera un fundador d'aquesta part de la matemàtica) i tractats sobre astronomia. D'altra banda descriu, i inventa diversos instruments útils per a l'observació i la mesura del temps (rellotges Solars), tot aquest apartat ho divulga en una mena de pamflets impresos que van ser molt llegits durant la seva època.

De triangulis Omnimodis[modifica]

Regiomontanus va estructurar la seva obra d'una forma molt similar als elements d'Euclides. De triangulis es compon de cinc llibres, en el primer dóna les definicions bàsiques: quantitat, ràtio, igualtat, cercles, arcs, cordes, i la funció sinus. Proporciona alguns axiomes que proporcionaran el suport dels 56 teoremes que enuncia. En el segon dels llibres estableix la Llei del sinus i la fa servir en la resolució d'alguns problemes amb triangles. Determina l'àrea d'un triangle mitjançant el coneixement de dos costats i l'angle que formen. Els llibres III, IV i V tracten de trigonometria esfèrica centrant el tema per a les posteriors obres d'astronomia.

Taules de sinus[modifica]

En la seva estada a Hongria, Regiomontanus Calcula dos taules de sinus. La primera la realitza el 1467 i empra una divisió sexagesimal dels angles, l'altra escrita a la ciutat de Buda calcula els sinus d'un angle emprant una divisió decimal.

Altres Obres[modifica]

En el terreny de l'astronomia també va publicar el treball " Espitome in Almagestum " (publicat després de la seva mort el 1498). Es tracta d'un llibre en què exposa el sistema de Ptolomeo remarcant-ne els errors.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1 novembre 2011, Canoval18321832. 31 octubre 2011. Dai torchi di A. Tofani, 1832, p. 1– [Consulta: 1 novembre 2011]. 
  2. Samuel Eliot Morison, Cristòfor Colom, Mariner, 1955, p.184-92.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Regiomontanus Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Regiomontanus: His Life and Work E. Brown, Amsterdam, 1990.
  • Regiomontanus: Johann Müller aus Königsberg in Franken-: ein Geistiger Vorläufer des Columbus , A. Ziegler, Amsterdam 1967. Aquesta és la més esmentada de les seves biografies, considerant en tot moment la seva extensió i detall en aspectes de la seva vida.
  • Leben und Wirken des Joh Müller von Königsberg , Ernst Zinner, Osnabrück, 1968.