Regne de Saguenay

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El nom "Regne de Saguenay" (en francès: Royaume du Saguenay) té suposadament el seu origen en una llegenda iroquesa, recollida pels francesos durant la colonització francesa en els segles XVI i XVII. Segons els iroquesos de Sant Llorenç, hi havia un regne al nord, d'homes rossos amb or i pells en un lloc que anomenaven Saguenay.[1]

Jacques Cartier va descriure per primer cop el descobriment del riu Saguenay en el seu segon viatge en 1536; anava amb els fills del cap Donnacona, cap de Stadacona que li van dir que era el camí cap al regne de Saguenay. Quan era empresonat a França el 1530, el propi Donnacona també explicava històries sobre això, afirmant que tenia grans mines de plata i d'or.[2] Això va estimular força al rei Francesc I de França a establir una expedició de colonització al Canadà, dirigida per Cartier-Roberval de 1541-1543[3] que van buscar en va aquest regne. Avui en dia, se sap que és totalment mític, un malentès europeu (o constituït), o un intent iroquès d'enganyar o confondre als francesos. No obstant això, alguns han especulat que era un antic assentament europeu precolombí Europa al que es referia la tradició oral iroquesa, com ara l'assentament dels nòrdica a L'Anse aux Meadows.[4]

El nom Saguenay va sobreviure en molts noms de noms moderns. La regió moderna de Saguenay, inclosa la ciutat de Saguenay (Chicoutimi-Jonquière), es troba a ambdós marges del riu Saguenay al Quebec. Com a nom del rei, el Regne ha esdevingut l'homònim de Saguenay Herald en l'Autoritat Heràldica del Canadà. Forma part de la regió administrativa de Saguenay-Lac-Saint-Jean. Avui, la regió de Saguenay-Lac-Saint-Jean es coneix de vegades de forma metafòrica com el Royaume du Saguenay, per exemple en màrqueting turistic.

Sense relació amb la llegenda, un projecte de micronació a la regió de Saguenay, Le Royaume de L'Anse-Saint-Jean va aconseguir una certa importància en 1997.

El nom Saguenay no està relacionat amb la badia de Saginaw, el nom del riu i la ciutat de Saginaw (Michigan) que és d'origen ojibway.

Referències[modifica]

  1. Grand Québec : Royaume du Saguenay
  2. La rivière et chemin du Royaume et terre du Saguenay
  3. Judyth A. McLeod, Le grand livre des terres légendaires. Royaumes fabuleux, îles fantômes, continents perdus et autres mondes mythiques, National Geographic, 2011, p. 202-203.
  4. King, Joseph Edward «The Glorious Kingdom of Saguenay». Canadian Historical Review. University of Toronto Press, 31, 4, 1950, pàg. 390–400. DOI: 10.3138/CHR-031-04-03. ISSN: 0008-3755.