Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióReial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres
(es) Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras
Coat of Arms of the Spanish Royal Academy of Economic and Financial Sciences.svg
Dades bàsiques
Tipus acadèmia
Indústria economia i finance sciences Tradueix
Forma jurídica corporació de dret públic
Forma jurídica
Creació 1940
Organització i govern
Seu 
Presidència Jaume Gil Aluja

Lloc web Lloc web oficial
Twitter: RACEFesp
Modifica les dades a Wikidata
Medalla de l'Acadèmia, amb el lema de la Institució: Utraque Unum

La Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (en castellà "Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras") és una corporació oficial de caràcter científic i tècnic, amb seu a Barcelona,[1] actualment amb rang de reial acadèmia i, per tant, sota el patrocini del rei d'Espanya[2][3] i amb abast estatal espanyol, que té per objecte la investigació, estudi i foment de les ciències econòmiques, financeres i les altres que hi són afins, així com la col·laboració, informe i assessorament als organismes oficials, entitats públiques i corporacions, en les matèries pròpies de la seva especialitat.[3]

Origen i història[modifica]

La gestació de la futura Acadèmia es remunta al període comprès entre l'any 1929 i el 1931, en què s'establiren contactes i converses dels quals derivaria la idea vertebradora per crear un centre obert a l'enaltiment del rigor científic entre els tècnics d'empresa, experts comptables, fiscals i financers, és a dir, una acadèmia de la qual sorgís el nervi impulsor del progrés en el seu àmbit de compromís professional immediat.[1]

El 26 de juliol de 1940 el Govern Civil de Barcelona aprovà els Estatuts socials, de l'aleshores anomenada Acadèmia de Ciències Economicofinanceres. Estava integrada per professors mercantils "especialitzats en les diferents branques de l'economia nacional"i tenia per missió "l'estudi de les qüestions mercantils nascudes de les lleis o de la seva aplicació i de les teories economicocomptables".[1] Els acadèmics numeraris serien titulats mercantils (professors o intendents), llicenciats o doctors en ciències econòmiques i persones que, sense posseir cap títol oficial, haguessin destacat per la seva competència i prestigi en les activitats administratives, industrials o comercials. Tindrien el caràcter d'acadèmics numeraris per dret propi els catedràtics de l'Escola d'Alts Estudis Mercantils de Barcelona, entre els quals trobarem el nucli inicial de la institució.[1] La inauguració amb caràcter públic tingué lloc el 19 de febrer de 1943, a la seu de l'Ateneu Barcelonès.[4]

L'any 1958, el "Ministerio de Educación Nacional" va dictar una ordre ministerial que aprobava l'anomenada oficialment, des d'aleshores "Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras", atorgant-li en carácter d'organisme oficial i de reial acadèmia espanyola, essent l'única d'aquestes que té seu a la ciutat de Barcelona.[4] Mitjançant el Reial decret de 7 de desembre de 1979, s'aprovà l'actual estatut de l'Acadèmia.[3]

Presidents[modifica]

Relació d'acadèmics a gener de 2016[modifica]

Acadèmics d'honor[modifica]

Acadèmics de número[modifica]

[7]

Acadèmics supernumeraris[modifica]

Acadèmics corresponsals espanyols[modifica]

[9]

Acadèmics corresponsals estrangers[modifica]

[10]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres». Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia. [Consulta: 23 març 2017].
  2. D'acord amb l'article 62, lletra j), de la Constitució espanyola. Vid.: «Constitució espanyola. Text consolidat» (pdf). Parlament de Catalunya, desembre 2012. [Consulta: 23 març 2017].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Real Decreto 2878/1979, de 7 de diciembre, por el que se aprueban los Estatutos de la Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras de Barcelona.» (en castellà). BOE. Agencia Estatal del Boletín Oficial del Estado. [Consulta: 8 gener 2016].
  4. 4,0 4,1 «Historia» (en castellà). Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras (web). [Consulta: 23 març 2017].
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «Galería de Presidentes» (en castellà). Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras (web). [Consulta: 23 març 2017].
  6. «Académicos - Académicos de honor» (en castellà). Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras (web). [Consulta: 8 gener 2016].
  7. «Académicos- Académicos de número» (en castellà). Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras (web). [Consulta: 8 gener 2016].
  8. «Académicos - Supernumerarios» (en castellà). Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras (web). [Consulta: 8 gener 2016].
  9. «Académicos - Correspondientes Nacionales» (en castellà). Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras (web). [Consulta: 8 gener 2016].
  10. «Académicos - Correspondientes Extranjeros» (en castellà). Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras (web). [Consulta: 8 gener 2016].