Reial Audiència de Manila

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióReial Audiència de Manila
Dades bàsiques
Tipus entitat tribunal
Història
Fundació 1583
Dissolució 1898
Modifica dades a Wikidata
Porta del Fort Santiago, a Manila.

L'Audiència i Cancelleria Reial de Manila, era el més alt tribunal de la Corona espanyola en els seus territoris asiàtics de Filipines i nominalment també de la Xina. Després de la conquesta de les Filipines en portada a terme per Miguel López de Legazpi el 1565, va ser creada per una Reial Cèdula del Rei Felip II, de l'1 de juny de 1574, la Governació i Capitania General de Filipines dependent del Virregnat de Nova Espanya.

La Reial Audiència de Manila va ser creada pel Rei Felip II el 5 de maig de 1583 i establerta el 1584, sent el seu president al mateix temps governador de la Capitania General de les Filipines. Prèviament a la seva creació, els assumptes judicials depenien de la Reial Audiència de Mèxic.

La Recull de Lleis d'Índies de 1680, en Llei XJ ( Audiència i Chancilleria Reial de Manila en les Filipines ) del Títol XV ( De les Audiències i Chancillerias Reals de les Índies ) del Llibre II, recull els límits i els funcionaris d'aquesta Audiència[1]

« A la ciutat de Manila, a l'illa de Luzon, Cabeça de les Filipines, resideixi una altra nostra Audiència i Chancilleria Reial, amb vn President, que sigui Governador i Capitan General: quatre Oïdors, que també siguin Alcaldes del Crim: vn Fiscal: vn Alguazil major: vn Tinent de Gran Chanciller, i els altres Ministres i Oficials necessaris: i tingui per districte la dita Illa de Luzon, i totes les altres de les Filipines, Arxipèlag de la Xina, i la Tierrafirme della, descoberta, i per descobrir. I manem, que el Governador i Capitan General de les dites Illes i Províncies, i President de la Reial Audiència dellas, tingui privativament el govern superior de tot el districte d'aquesta audiència en pau i en guerra, i faci les provisions i mercès a nostre Reial nom, que conforme a les lleis d'aquesta Recull, i d'aquests Reynos de Castella, ia les instruccions i poders, que de Ens du, deva i pugui hazer, i en coses i casos, que es ofereixin de govern, que siguin d'importància, la dita President Governador les hagi de tractar amb els Oïdors d'aquesta Audiència, perquè li donin el seu parer consultivament, i havent escoltat, proveeixi el més convenient al servei de Déu, i el nostre, ia la pau i tranquil·litat d'aquella Província i República. »

Descontent amb els límits que l'Audiència imposava a l'autoritat del governador, el titular del càrrec Santiago de Vera la va dissoldre el 1590, enviant de tornada a Mèxic als oïdors que la componien.[2] El governador Francisco Tello de Guzmán la va restablir el 1596.

El bisbat catòlic de Manila va ser creat el 1579, passant a ser arquebisbat el 1591 quan es van crear tres bisbats sufraganis: Cebu, Nova Segòvia i Nova Càceres.

La ciutat de Manila va ser ocupada el 1762 per l'almirall anglès Samuel Cornish, l'oïdor de la Reial Audiència Simón d'Andalusia, va aconseguir resistir a l'interior de l'arxipèlag fins que els britànics arran de la Pau de París, van haver de tornar la ciutat a Espanya el 1763.

Referències[modifica]

  1. Recull de les Lleis d'Índies. Títol Quinze. De les Audiències i Chancillerias Reals de les Índies, 1680. 
  2. Sinibaldo de Mas: Estat de les illes Filipines el 1842], pàgs. 70-71.

Enllaços externs[modifica]