Reial Institut d'Estudis Asturians

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióReial Institut d'Estudis Asturians
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusinstitut
institució cultural Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballAstúries Modifica el valor a Wikidata
Història
Reemplaçacap valor Modifica el valor a Wikidata
Creació 1945:  Instituto de Estudios Asturianos
Governança corporativa
Seu

Lloc webridea.org Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map
Placa a la porta de la seu del RIDEA.

El Reial Institut d'Estudis Asturians o RIDEA (en asturlleonès, Real Institutu d'Estudios Asturianos) és un organisme públic cultural de la comunitat autònoma del Principat d'Astúries que depèn de la Diputació i està subordinat al Patronat Jsé Mª Cuadrado del CSIC. Els objectius d'aquesta entitat són: la recerca, el foment i l'orientació dels treballs i estudis relatius al patrimoni científic, cultural i artístic del Principat d'Astúries i el foment de la cooperació dels organismes públics de la comunitat autònoma i les institucions culturals, grups socials i centres asturias d'Espanya i l'estranger per a investigar i divulgar la cultura de la regió.[1]

Història[modifica]

L'interès per a constituir aquesta entitat va nàixer amb l'Acord de la Diputació en sessió de 2 de juny de 1945. Es creà formalment l'ens el 10 d'octubre de 1945, quan els estatuts foren aprovats. Els estatuts de l'entitat foren modificats amb el pas del temps.

La LLei 7/1988, de 5 de desembre, modificà aquests estatuts, reorganitzant l'institut. El 8 de febrer de 1992, el Rei d'Espanya li va concedir el títol de Reial.[1]

Òrgans de govern[modifica]

L'institut té els següents òrgans de govern:[1]

  • Director: Elegit pel Consell General i és responsable del funcionament de l'institut. És assistit per un subdirector.
  • Consell General: Òrgan col·legiat suprem. Format pel Director i 49 membres numerarirs, dels quals 20 en són permanents (elegits pel Consell General) i 21 representants d'institucions que els designa (Universitat d'Oviedo, Col·legis Professionals, Junta General del Principat d'Astúries, Consell de Comunitats Asturianes, Acadèmia de la Llengua Asturiana i Fundacions privades de cultura, Acadèmies i Assosiacions culturals). S'afegeixxen els membres d'honor, emèrits i corresponents amb veu i sense vot.
  • Junta Permanent: Coordina i activa les funcions de l'institut. Formada pel Director (com a president), el Subdirector (com a Vicepresident), els Presidents de les Comissions d'Estudi i dels Centres d'Investigació, elegits entre els membres de nombre permanents, i el Secretari General.
  • President d'Honor: Felip de Borbó i Grècia
  • President Nat: el conseller de Cultura

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998, p. 360. ISBN 84-930048-0-4. 

Enllaços externs[modifica]