Reial Orde del Mèrit Esportiu

From Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentReial Orde del Mèrit Esportiu
200px ribbon bar of the Royal Order of Sports Merit.svg modifica
Badge of the Royal Order of Sports Merit (Spain).svg
modifica
Tipusorde
condecoració civil modifica
Motius del premiTrajectòria notòriament distingida en la pràctica de l'esport, en el foment i ensenyaments de l'educació física, o eminents serveis en la recerca, difusió, organització i desenvolupament de la cultura física i de l'esport. Serveis extraordinaris i desinteressats en favor de la cultura física o l'esport espanyols. modifica
Vigència18 juny 1982 modifica –
JurisdiccióEspanya modifica
Concedit perConsell Superior d'Esports modifica
Format per
REAL ORDEN DEL MÉRITO DEPORTIVO ribbon.jpg Gran Creu del Reial Orde del Mèrit Esportiu
Medalla de Plata del Mèrit Esportiu d'Espanya
Placa d'Or de la Reial Orde del Mèrit Esportiu
Real Orden del Mérito Deportivo Sash.gif Medalla d'Or del Mèrit Esportiu d'Espanya
Medalla de Bronze del Mèrit Esportiu d'Espanya modifica

Lloc webcsd.gob.es… modifica

El Reial Orde del Mèrit Esportiu és la més alta distinció que s'atorga a l'esport en Espanya. Es concedeix anualment pel Govern d'Espanya a través del Consell Superior d'Esports, establint-se diferents rangs i categories.

La Constitució espanyola de 1978, en el seu "article: 43.3", consagra com a principi rector en l'actuació dels poders públics el foment de l'educació física i l'esport i facilitar l'adequada utilització de l'oci. En plena conformitat amb aquest mandat constitucional, la Llei General de la Cultura Física i de l'Esport atribueix als poders públics i especialment a l'Estat, àmplies atribucions per impulsar, promocionar i difondre la Cultura Física i l'Esport. Per tal motiu va ser creat l'orde mitjançant Reial decret 1523 del 18 de juny de 1982.

Característiques[edit]

Poden ser reconeguts els espanyols que s'hagin distingit notòriament en la pràctica de l'esport, en el foment i ensenyaments de l'educació física, o que hagin prestat eminents serveis en la recerca, difusió, organització i desenvolupament de la cultura física i de l'esport. També els estrangers que hagin prestat serveis extraordinaris i desinteressats en favor de la cultura física o l'esport espanyols o les corporacions, federacions, clubs o agrupacions esportives, i aquells altres organismes o entitats públiques o privades creditores a tal distinció per algun dels motius expressats als apartats precedents.

L'ingrés es podrà realitzar a proposta del Ministeri de la Presidència o del president del Consell Superior d'Esports, en virtut de moció raonada de les federacions espanyoles, clubs o agrupacions esportives o de corporacions, entitats o organismes públics.

Categories del guardó[edit]

  • A títol individual:
    • Màxima condecoració: Gran creu del Reial Orde del Mèrit Esportiu
    • Màximes distincions: Medalla d'or, Medalla de plata i Medalla de bronze
  • A persones jurídiques, organismes o entitats:
    • Tres categories: Placa d'or, Placa de plata i Placa de bronze

Vegeu també[edit]

Referències[edit]

Enllaços externs[edit]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reial Orde del Mèrit Esportiu