Reina Valera

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Bíblia de l'Ós, del impressor Mattias Apiarius.

La Reina Valera és la primera traducció en espanyol de la Bíblia, publicada per primera vegada el 1569 a Basilea, Suïssa amb el sobrenom de "Bíblia de l'Ós", que va aconseguir molt àmplia difusió durant la Reforma Protestant del segle XVI, és una de les més universalment acceptades, per totes les esglésies cristianes protestants. Es tracta també de la Bíblia acceptada per totes les Esglésies Evangèliques de tot el món Hispànic, i fins i tot pels Adventistes i pels Mormons.

Fou la primera traducció castellana completa, directa i literal de la Bíblia a partir dels textos en grec, hebreu i arameu. Considerada per alguns una de les més fidels i més autoritzades versions castellanes del Text Masorètic hebreu-arameu del Tanakh, i del Textus Receptus grec del Nou Testament.

Deu el seu nom a Casiodoro de Reina, el seu autor principal,[1] i de Cipriano de Valera, el seu primer revisor,.[2] Dos homes de lletres sagrades que eren monjos catòlics jerònims del Monestir de Sant Isidoro del Campo (Santiponce, província de Sevilla) que s'havien exiliat d'Espanya després de ser perseguits per la Inquisició a causa de les seves simpaties amb les idees dels reformadors protestants Luter i Joan Calví.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Bíblia de l'Ós (Basilea, Suïssa, 1569) (el títol original és "La Bíblia que és, els sacres llibres del Vell i Nou Testament, 1569")
  2. Bíblia del Càntir (Amsterdam, Països Baixos, 1602)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]