Vés al contingut

Religiositat popular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Processó mariana en Xile.

Religiositat popular és un concepte de les ciències socials en l'àmbit religiós, especialment de l'antropologia de la religió, de la sociologia de la religió, la història de les religions i unes altres ciències de l'àmbit religiós. A voltes s'utilitza de manera intercanviable amb altres expressions, com la de la pietat popular, tot i que de manera estricta no són del tot equivalents.

S'identifica amb la manera en què viu la religió el poble entès com el poble pla; en oposició terminològica amb la religiositat oficial, que és la de les elits, els intel·lectuals i la jerarquia eclesiàstica. Algunes de les manifestacions de la religiositat popular poden ser considerades com a supersticions per la religiositat oficial.

Les diferències entre ambdues religiositats són essencialment dues:[1] que l'oficial considera de la màxima importància la hierofania fundacional (la manifestació d'allò sagrat) mentre que la popular se centra en les pràctiques rituals i en la manera de mantenir una relació propiciatòria amb les entitats sobrenaturals; i que l'oficial es transmet mitjançant mecanismes de socialització interns de les institucions religioses (com el reclutament del clergat, els seminaris i d'altres institucions d'ensenyament religiós reglat, que arriben a tots els nivells -catequesis, escoles dominicals-) mentre que la popular ho fa en l'àmbit familiar i local mitjançant vivències col·lectives de tot tipus (tradicions populars, festivitats, peregrinacions, romeries, processons, ritus de pas -entre la vida i la mort i els diferents estats o edats-, elements de la vida quotidiana -gastronomia, indumentària, etc...). També podem considerar que la religiositat popular és una manifestació de la fe viscuda per cada persona i que no podem considerar que siga negativa en tant que només cadascú pot respondre de si mateix i de la seua creença.

Referències

[modifica]
  1. Dupront 1987, citat en Manuel Marzal, Popular religiosity Arxivat 2014-08-20 a Wayback Machine., Blackwell Encyclopedia of Sociology, George Ritzer, 2007, ISBN 9781405124331