Vés al contingut

Reliquiari de Sant Rossore

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaReliquiari de Sant Rossore

El reliquiari en una imatge de 1936
Tipusobra escultòrica i bust reliquiari Modifica el valor a Wikidata
CreadorDonatello Modifica el valor a Wikidata
Creació1424 (Gregorià)
c. 1425
Gènereescultura Modifica el valor a Wikidata
Materialbronze Modifica el valor a Wikidata
Mida56 (alçària) × 60,5 (amplada) cm
Col·leccióMuseu Nacional de San Matteo (Pisa) Modifica el valor a Wikidata
Història
DataHistorial d'exposicions
The Renaissance Portrait. From Donatello to Bellini, Museu Bode
Donatello. The Renaissance (en) Tradueix, Palau Strozzi
2013 The springtime of the Renaissance. (en) Tradueix, Palau Strozzi Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

El reliquiari de Sant Rossore és una obra de Donatello realitzada en bronze daurat, que data a la ratlla de 1424-1427 i conservat al Museu nacional de San Matteo a Pisa.

Història

[modifica]

L'any 1422 els monjos de l'Església d'Ognissanti (Florència) estaven en possessió de la relíquia del crani de Sant Lussorio (popularment anomenat de Sant Rossore), un soldat romà que es va convertir al cristianisme i va ser decapitat a Sardenya a l'època de Dioclecià. Per honrar aquesta preciosa relíquia va ser encarregat un reliquiari en forma de bust, a Donatello. La fosa va ser realitzada per Jacopo de Stroza i la va fer amb cinc parts assemblant-les en fred. El bust – reliquiari va arribar l'any 1591 a Pisa.

Descripció

[modifica]

El treball marca una forta ruptura amb la tradició medieval anterior de la producció de reliquiaris. El rostre del sant es troba treballat amb una expressió distant que recorda la tradició de devoció, sent elaborat el tors en una tipologia realista «a la romana», és a dir, com les antigues estàtues. Alguns detalls s'aprecien amb precisió com als antics retrats, la definició de la barba amb incisions curtes, com a la retrat romà del segle iii. El rostre ha adoptat unes formes expressives, que fa pensar en un retrat o també en un autoretrat.

També en aquesta obra, Donatello va utilitzar correccions relacionades amb el punt de vista: el Sant mira cap avall perquè la seva ubicació originària estava en una part alta, on no podia ser robat.

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]